Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Termékteszt 1. - Ezekre az összetevőkre figyeljünk oda

2015. január 15.

A szépségiparban már számtalan mennyiségű kozmetikai termék közül válogathatunk. De vajon tudjuk, hogy mi köztük a különbség? Tudatosan választjuk meg a termékeinket, vagy csak ár alapján döntünk?

Most abban fogok segíteni, hogy milyen szempontok alapján tudj okosan, költséghatékonyan dönteni, ráadásul néhány terméket is ajánlok, melyeket én is használtam, így eltudom mondani róluk a véleményem.

Nos, elsősorban tisztába kell tennünk néhány szabályt. Sokszor halljuk, hogy a kozmetikai szerek is tele vannak már mindenféle szennyel. Ez részben igaz is. Sokszor a márkanév igen jól megtéveszthet minket... Számtalanszor azt hisszük, hogy a magasabb árkategóriájú termékek biztosan jók, baj nem lehet velük. Ez nem mindig van így. Ne higgyünk el mindent, amit hallunk!

Azt is fontos tisztázni, melyek azok a komponensek, amelyeket mindenképp tiltólistára kell tenned bőröd védelme érdekében. ( Az ingredients mellett találhatóak az összetevők az adott termékben, a felsorolás sorrendje nem véletlenszerű, hanem csökkenő mennyiségben vannak feltüntetve.)

Íme, a legnépszerűbb veszélyes összetevők a kozmetikai termékekben

Parabének: Ma már szerencsére egyre több terméken feltüntetik, hogy az adott kozmetikum parabénmentes. Ez jó. De miért is?

A parabének a legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikaiparban, több, mint 90%-ban megtalálhatóak. Arckrémekben, samponokban, testápolókban, naptejekben, de akár dezodorokban is előfordulnak, sőt, a gyógyszeripar is felhasználja őket. Egyre inkább vitatott téma, hogy a parabének rendkívül káros hatással lehetnek az emberi szervezetre, ugyanis szerepük lehet a rák kialakulásában, felboríthatja a hormonháztartást. Természetesen, nem kell ennyire megijedni, hiszen az EU szabályozása szerint a parabének megengedett maximális mennyisége a kozmetikai termékekben 0.4% lehet.Ebből következik, hogy ilyen kis mennyiségben nem hoz bizonyítottan káros hatásokat magával. De bennem felvetődik a kérdés: Parabének nem csak kozmetikai szereken keresztül kerülnek szervezetünkbe, hanem gondoljunk az egyéb, egészségtelen ételekre, italokra, gyógyszerekre. Az emberi szervezet pedig, akár a bőr, nem felejt. A sok kicsi, sokra megy. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a parabéneknek igenis van némi kockázatuk, és lehetőségünk van alternatív megoldást keresni, akkor miért ne tennénk?

Ásványi olaj: A mineral oil-nak megnevezett komponenst egyes szakemberek ártalmatlannak tartják, és állítják, hogy rendkívül jól hidratálja a bőrt. Én nem vagyok szakember, csak a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni, és az általam olvasott sok-sok tanulmányra. Az ásványi olaj a bőr pórusait összehúzza, eltömíti azokat, nem szívódik be rendesen, ezáltal a bőr nem tud lélegezni. Véleményem szerint, a hidratáló krémek hidratáltsága nem ásványi olajon kéne, hogy alapuljon, hanem természetes olajokon, vajakon. Érdemes tehát ezt az összetevőt is kerülni a termék kiválasztásának esetében.

Parfüm: ezek a komponensek viszont már igazoltan allergizálnak. Származhatnak természetes, vagy mesterséges illatanyagból. Amennyiben nem látjuk a parfüm neve mellett a csillag jelölést, ami a lista alján jelzi, hogy természetes illóolajokból származik, akkor bizony mesterséges anyaggal van dolgunk. Tapasztalataim is azt mutatják, hogy a nem természetes illóolajból származó parfüm erősen irritál, a szemet csípi, és egyáltalán nem tetszik a bőrnek.

Alkohol: az alkohol szintén tartósítószer, illetve zsíroldó hatása révén népszerű komponense a termékeknek. Kis mennyiségben nem okoz irritációt, hosszú távon, magasabb arányban alkalmazva azonban rendesen kiszárítja a bőrt, mivel vízelvonó hatású. (Nem véletlen, hogy egy jól sikerült este után nagy mennyiségű folyadékpótlásra van szükség. Így van a bőrnél is)

Alumínium: Főleg dezodorokban található meg. Ami igencsak rémisztő, hogy a legújabb kutatások igazolják, hogy a rendszeresen dezodoráló nőknél az alumínium tartalom növelheti a mellrák kialakulását. Érdemes alumínium mentes izzadásgátlót használni tehát!

Ezeket az összetevőket tehát mindenképp kerüljük, még akkor is, ha nem tapasztalunk semmiféle irritációt, vagy bármi egyéb mellékhatást!

A következő sorozatban pedig segíteni fogok, hogy melyek azok a termékek, amelyek nekem beváltak, és minden bőrtípusra alkalmazható, illetőleg nem tartalmazzák a fentiekben szereplő komponenseket. Mivel sok ilyen termékről szeretnék írni, úgy döntöttem, különféle kategóriákba fogom őket sorolni.

Ebben a bejegyzésben néhány sminklemosót fogok bemutatni, hiszen, az arctisztítás első lépése az alapos sminkeltávolítással kezdődik.

Bioderma Sensibio H2O Micellás Lemosó

A micellás vizek nem rég jöttek csak divatba, de hatalmas sikert hagynak maguk után. Az oka nem más, mint maga az egyszerűsége, letisztultsága. Kevés összetevő, még is hatékonyan tisztít. Kicsit magasabb árkategóriájú, de aki nem sajnálja rá, nem bánja meg. Hasonlóan hatékony tud lenni a Garnier micellás vize is, amely jóval olcsóbb, őt is használtam és semmiféle problémát nem okozott.

 

 

 

 

 

Alverde Vadrózsás Arctej

Az arctejek választása mindig jobb megoldás, mint a habzó alapú lemosók. A habzást elősegítő anyagok ugyanis erősen irritáló hatásúak, míg a tej alapúak az érzékeny bőrűek számára is kiválóak. Az Alverde termékek tapasztalataim szerint kifejezetten jók, méghozzá olcsóak is! Egyetlen nagy hibája, hogy sok termékükben szinte a lista elején szerepel az alkohol, mint összetevő, aminek nem örülünk, de ettől eltekintve nagyon hatékony és kímélő termékek. Az arctej is egy kedvelt sminklemosó számomra, eddig csalódást még nem okozott. Az Alverde a Dm saját márkás natúr kozmetikumaként ismert.

 

 

 

Balea Med Ultrasensitive Arctisztító Tej

A Balea a DM saját márkás terméke, így igen olcsón hozzá lehet jutni. A Balea Med Ultrasensitive termékcsaládot kifejezetten az érzékeny, allergiára hajlamos bőrűeknek fejlesztették. Szintén előnye, hogy kevés összetevője van, így nincs teletömve mindenféle adalékanyaggal.Tapasztalatom, és másoké szerint is, hogy nem hozza le tökéletesen a sminket, de a sminklemosás utáni arctisztításra tökéletes segítséget nyújt. A termék elején már is látjuk feltüntetve piros betűkkel, hogy nem tartalmaz parfümöt, színezőanyagokat, valamint tartósítószert sem.

 

 

 

ÉS A GYŐZTES:

A tiszta, természetes olívaolaj, vagy kókuszolaj. Jómagam már lassan 1-2 éve csak natúr kókuszolajjal mosom le a sminkem, mivel erről tudom, hogy 100%-ban természetes. A bőröm látványosan jobban érzi magát, olyannyira, hogy az alapozót is elhagytam mára. Nem ismerek ennél jobb sminklemosót, szóval én leteszem ennél a voksom. Egy mozdulattal eltávolít minden piszkot, és ami a legszuperebb, hogy tényleg nagyon kis mennyiség is elegendő, így még gazdaságos is. Természetesen, ha nincs nálam, vagy elfogy, a felsorolt termékek közül válogatok én is.

Tudom még ajánlani a Corine de Frame, illetve az Alterra (Rossman saját márkás natúrkozmetikuma) termékeit, bár őket nem használtam, ellenben sok jót hallottam róla. Olvasgassatok, nézzetek utána a termékeknek, mielőtt beszaladtok a drogériákba!

A következő bejegyzésben néhány arctisztító terméket fogok javasolni.

 

Találkozzunk legközelebb is, addig is kellemes szépülést!

u.i.: Csatlakozz Te is a Facebook csoportunkhoz, hogy onnan értesülj a legújabb bejegyzésekről!

 

Dalma

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr727066305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása