Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Folyékony kenyerünk: A sör

2014. szeptember 05.

Kedves olvasók! 

Tegye fel a kezét az, aki szereti a sört! Remélem sokan. Nem hiába, hiszen alacsony alkohol tartalma miatt bármikor megihatunk egy korsóval. Bár nyáron jobban eshet a hűsítő ital fogyasztása, érdemes lenne ezt a jó szokásunkat az év minden évszakában megtartani.

A sör egészséges, bármennyire is sokan gondolják, hogy nem. A sörben lévő ásványi anyagok, az élesztő, valamint a kis mennyiségű etil-alkohol jótékony hatással van szervezetünkre. 

Köztudott, hogy az élesztő rendkívül jót tesz a bőr szépségének fenntartásában, fiatalító- és ránctalanító hatással rendelkezik, és a pattanások ellen is hatékonyan felveszi a küzdelmet. Akinek problémás a bőre, érdemes lenne hetente egy-két alkalommal egy kellemes sörivást beiktatnia a mindennapokba, hiszen remek baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása van. Aki nem hiszi, járjon utána, hiszen a gyógyszertárakban még élesztőtablettákat is lehet kapni kifejezetten a problémás bőr kezelésére. De mennyivel jobb lenne, ha ezt az élményt inkább összekötnénk egy kellemes sörivással?

Ám nem csak a bőrünknek, de a hajunkkal is csodát tehet a rendszeres sörfogyasztás. A benne lévő élesztő, a B2, B6, valamint a B3 vitamin erőssé, és csillogóvá varázsolja a hajszálakat. Aki nem bánja, ha hajára önt egy kis mennyiséggel belőle, csak jól járhat. Az extra hatás érdekében jó tanács, ha a kevés sörmennyiséghez keverünk egy tojássárgáját, egy kanálnyi mézet, illetve olívaolajat. Ezekből az összetevőkből egy olyan hajpakolást készíthetünk, amely a hajunknak igazi finomság. Ha éppen nincs időnk, se kedvünk ahhoz, hogy éppen hajpakolást tegyünk fel, annak javaslom, hogy a hagyományos hajmosás művelete után öblítsük át vizes-sörös egyveleggel a hajat. Nem kell félni, hiszen a sör kesernyés illata hamar elillan.

DSC_1157 copy.jpgNa, de lépjünk is tovább. Szóval a folyékony kenyerünk szépíti a bőrt, gyönyörűen ápolja a hajat... És még mennyi mindenre jó! Például, kiválóan erősíti a körmöket! Biztosan ismerős lehet az, amikor a körmünk erőtlen, berepedezett külsőt mutat. Ezt okozhatja vitaminhiány, vagy akár a folytonos körömlakkozás, de a vegyszeres mosogatás is károsíthatja azokat. Mi sem lehetne ilyenkor a legjobb megoldás, minthogy kellemes, hűsítő sörben áztatjuk körmeinket? Meglátjuk, hogy körülbelül 2-3 alkalom után már is sokkal egészségesebb körmöket kapunk.

Most jöhet a kérdés, amit gondolom, sokan feltennének. Na de a sör hizlal, nem?! A válasz: Nem!

Pontosabban: minden hízlal, emberek. Hiszen minden ételnek van kalóriaértéke. Ezért nem szeretem az ilyen fajta kérdéseket. Nyilván, ha például a fehér csokoládéra gondolunk, amely valójában töménytelen mennyiségű cukor, jogosan vetődik fel a kérdés. Azonban úgy vélem, hogy egy egészséges életmódot képviselő, valamilyen rendszerességgel sportoló hétköznapi ember nem fog elhízni csak azért, mert egyik nap elfogyasztott fél liter sört. Nyilván a sörhas, amely sok férfi embert érint idősebb korban, nem azért alakul ki, mert állandóan sört isznak, hanem a nagy mennyiségű sör fogyasztása mellett rendszertelenül, egészségtelenül étkeznek, és mozgásszegény életmódot élnek. 

Tehát, a sörnek valóban nincs olyan nagy kalóriaértéke, mint azt gondolnánk. Fél liter sörben körülbelül 200 kcal van,
ami ha belegondolunk, nagyon is helyén való érték. A cukrozott gyümölcsitalokban ( még ha 100%-os is) például jóval több érték lakozik. És ne felejtsük el, hogy a sörben mennyi-mennyi értékes összetevő van. 

További előnye kedvenc italunknak, hogy jót tesz az emésztésünknek, hozzájárul idegrendszerünk megfelelő működéséhez, valamint fokozza az agyműködésünket a benne található magnézium, réz, cink, kálcium, kálium, jód, vas és mangán tartalmának köszönhetően. Kis alkohol tartalma miatt bár nagyobb mennyiséget is ihatunk, de tanácsos egy korsónál többet nem fogyasztani belőle, hiszen ez az a mennyiség, ami még nem megterhelő, viszont jótékony hatásait kifejtő tulajdonságokkal bír.( Persze csak felnőttkorban ) Na jó, olykor- olykor azért leguríthatunk egy korsónál többet is, de csak ha jól esik!

Egyes kutatások szerint, azok az emberek, akik rendszeresen elfogyasztottak egy pohárnyi sört, vagy egyéb kis alkohol tartalmú italt, náluk 30-35%-kal csökkent a rizikója a szív-és érrendszeri problémáknak, a szívinfarktus kialakulásának. /(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)/

Aki további előnyöket szeretne megtudni a sörfogyasztással kapcsolatban, itt a következő weboldal: 

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/1444/a-sor-jotekony-hatasairol

 

A hangsúly tehát mint mindig, itt is a mértéken van. Ne fosszuk meg a férfiakat, sem akár a sör kedvelő nőket attól, hogy néha napján elmenjenek sörözni egyet a barátokkal. Igyuk bátran, de mértékkel az értékes vitaminbombát!

Egészségetekre!

 

Találkozzunk legközelebb is!

 

Dalma

 

U.i.: Csatlakozz Te is a Facebook csoportunkhoz, hogy onnan értesülj a legújabb bejegyzésekről!

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr56672325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása