Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

A XXI. század csodaszere: a kókuszolaj

2014. július 01.

Az elkövetkezendő blogsorozatomban jó pár olyan házi alapanyaggal foglak titeket megismertetni, amely tökéletes, ráadásul természetes helyettesítője a kozmetikai kencéknek!

 

Íme, a kókuszolaj– mely alig 1-2 éve jelent csak meg a boltokban, és kifejezetten nagy sikere van. Eredetileg a hagyományos napraforgó olaj helyett kezdték el használni a konyhában, de mostanra már számos más kedvező tulajdonsága miatt is egyre népszerűbb

 

Tudom, sokan ódzkodnak tőle, hiszen drágább, mint az étolaj, viszont ha kiszerelésében, és összetevőiben nézzük, rájövünk, hogy csak is jót tehetünk magunkkal. Sokan viszont azért tartanak tőle, mert nem szeretik a kókusz ízét, sem illatát ( na az ilyet sosem fogom tudni megérteni:O ), és félnek, hogy az ételek minőségét, ízét ez megváltoztathatja.

Az igazság az, hogy a kókuszolajnak a nevével ellentétben sem íze, sem illata nincs. Ez az olaj fajta szobahőmérsékleten sűrűbb halmazállapotú, fehér színű anyag, amely 25-30 fokon kezd el olvadni. Azaz, ha egy kis darabkát teszünk a serpenyőbe, másodpercek alatt folyékony állagúvá válik.

 

Aki még mindig tart tőle, akkor most ígérem azon leszek, hogy bebizonyítsam, mennyire megérni beszerezni egyet belőle. Nagyobb áruházakban most már megtalálható bárhol, illetve a különféle bioboltokban is. Nagyon fontos, hogy csak 100% tisztaságú, finomítatlan olajat vásároljunk.

 Ha valaki drágállja az árat, akkor téved, hiszen ha végigszámolgatunk az árakkal, hogy mennyi mennyiségű olajat használunk az étolajból, illetve a kókuszolajból, hát kiderül, hogy gazdaságosabb lenne a kókuszolaj mellett letenni a voksunkat.

A kókuszolajból ugyanis csak ujjhegynyi mennyiségre van szükség egy-egy főzés alkalmával ( persze ez a kaja típusától is függ ), hiszen a meleg hatására folyékonnyá válik, és szétterül az edényünk alján.

 

 

Ráadásul bebizonyították, hogy rengeteg olyan értékes tulajdonságokkal rendelkezik, ami miatt érdemes lenne lecserélnünk rá az étolajat. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy rendszeres,  kis mennyiségű fogyasztása szívvédő hatással bír. Emellett antibakteriális, gomba –és vírusölő hatása van, gátolja a rákos sejtek kialakulását, gyulladáscsökkentő, valamint nagyban segíti a tápanyagok lassú, egyenletes felszívódását. Szóval, ha már étolaj helyett kókuszolajjal főzünk-sütünk, már óriási lépést tettünk egészségünk érdekében!

 

Na, de akkor térjünk is át a további csodás hatásaira!:)

 

  Testápolás

 

Esténként, fürdés/zuhanyzás után, amikor felpuhul a bőr, érdemes egy kis mennyiségű kókuszolajat belemasszírozni bármilyen száraz testfelületünkre. Bár nem fog úgy beszívódni a bőrbe, hogy nem hagy maga után egy olajos réteget, viszont extra hidratáló hatása nagyon is érzékelhető, ha kis idő után letöröljük a felesleges olajréteget, és majd meglepődünk, hogy milyen puha, sima lesz bőrünk tapintása!:) 

Én mondom, minden testápolónál többet ér, és többet tud. Ráadásul semmiféle adalékanyaggal nincs tömve, mint manapság a testápolók nagy része.

Nagyon szeretjük ugyanis az illatos testápolókat, ugye? Nos, én is. Nyilván való, hogy szeretünk illatozni. Márpedig ha egy testápolónak erőteljes illata van, az nem jelent mást, mint azt, hogy agyon parfümözték a terméket, vagy aromákkal dobálták tele. Ha valaki nagyon hiányolja az illatozást, ajánlom a patikákban kapható kis kiszerelésű illóolajakat. Egy fahéjas illóolaj isteni illatokat tud varázsolni…

Jegyezzük meg: minél kevésbé van illata egy terméknek, illetve minél büdösebb, annál biztosabb, hogy kis százalékban, vagy egyáltalán nem tartalmaz parfümöt!:) Egyébként ezt fel is szoktál tüntetni a termékek hátoldalán:)

 

  1.   Testradír

 

Aki szereti radírozgatni a bőrét, annak ajánlom, hogy ha már teszi, tegye csupa természetes anyaggal. Erre a kókuszolaj kiváló. A kívánt mennyiségű olajhoz adjuk kristálycukrot, és finoman dörzsölgetve testünk bármely részét könnyedén megszabadulhatunk a leválni készülő, elhalt hámsejtektől. A kókuszolajos testradír azért előnyös, mert alapszabály, hogy bármilyen radírozás után a bőrünket lehetőleg utána rögtön mélyen kell hidratálni, na ezért kell a kókuszolaj!:) Ha kókuszolajos testradírozást végzünk, nem kell utána külön testápolókkal kenni magunkat, mivel az értékes olaj beszívódik bőrünkbe, és hidratál a radírozás alatt.

 

  1. Sminklemosó

 

Én mondom, lányok… ennél jobb, hatékonyabb, olcsóbb, és kíméletesebb sminklemosó nincs a világon! Én már egy ideje csak ezt használom a smink eltávolítására… és tényleg mindent, de tényleg mindent levisz. Még  a kemény, füstös, sötét sminkekkel is könnyedén elbánik. Nem hiába kaphatóak most már nagy számmal  a drogériákban kétfázisú olaj tartalmú smink lemosó, mivel tudjuk, hogy a vízálló sminkeket egyedül az olaj képes levinni. De mi a francért vennénk külön olajtartalmú sminklemosót kitudja hány 1000 forintért, ha ott van nekünk a kókuszolaj?

 

Halkan amúgy megjegyzem, hogy bármilyen más olajfajta hatékony ilyen szempontból. Az olívaolajtól kezdve a dióolajon át, a különféle más olajig akármelyiket nyugodtan, bátran használhatjuk. Semmiféle irritáló hatásuk nincs, hiszen egy természetes anyaggal van dolgunk.

Ki is lehet próbálni, hogy a szem smink eltávolításánál nyugodtan dörzsölhetjük a szem környékét az olajjal, sőt, a vízvonalon is végig lehet húzni az olajos vattát, vagy ujjunkat. Extra hatása, hogy mialatt egy-két mozdulattal eltávolíthatjuk a sminket, közben hidratálja is bőrünk. Kell ennél jobb?! Próbáljátok ki, minden sminklemosót leköröz. Márpedig a bőrünk csak akkor lehet ápolt, ha alaposan lemossuk a napi szennyt.

A kényelem érdekében egy elhasznált krémnek a tégelyét ki szoktam mosni, teletömöm kókuszolajjal, és kész is a sminklemosónk. Egy 100 ml-es edény teletöltve az olajjal körülbelül több, mint 2 hónapig elegendő lesz. (úgy, hogy én nem csak a sminkem lemosására használom!) Ekkor szoktam utántölteni az edényt abból a kis vödörből, amiben eredetileg kapni lehet az olajat, azt hiszem az 1000 mililiteres kiszerelésű. 

Elég gazdaságos, nem?

Tipp:  Ha tényleg kipróbáljátok, akkor utána viszont tapasztaljátok azt a hátrányt sajnos, hogy az olajréteg ott marad az arcotokon. Erre különféle megoldások léteznek, akiket ez zavar. Először is, ha lemostátok az olajjal a sminket, utána azért érdemes bő vízzel átöblíteni az arcot. Tudom, a víz nem oldja az olajat, de érdemes megtenni ezt. Utána ha használ valaki arcra való törlőkendőt, áttörölheti vele arcát, így felitathatja a felesleges olajat, de én inkább egy egyszerű arctejjel átszoktam törölni az arcom, ami pedig az olajas-smink keveréket fogja leszedni.

 

Íme egy videó, ahol próbáltam demonstrálni az egész sminklemosási akciómat...

 

 

 

  1. Arckrém

Mint már említettem, testápolóként is lehet használni a kókuszolajat. És szabály, hogy ami a testünknek jó, az jó az arcunknak is!:) Ha valaki a nappali arckrémébe belekever pár ujjhegynyi mennyiségű olajat, már is sokat tett. De, a legjobb, ha önmagában, tisztán alkalmazzuk. Itt is felmerül az a probléma, hogy mi is lesz azzal a bizonyos olajréteggel, ami csillogást hagy az arcon. Hát semmi! Vékony rétegben felkenjük az arcunkra, utána egy vatta, vagy akármilyen tiszta kendővel áttöröljük az arcunkat, és már is eltűnik a csillogás. A bőrünk pedig olyan puha lesz, mint a kisbabák popsija…:O

Bónusz hatásai: a gyulladás gátló, valamint antibakteriális  hatásának köszönhetően a pattanások ellensége!

Másrészt: most már mindenhol máshol sem lehet hallani, csak a káros UV-sugárzás hatásairól, és arról, hogy mennyire vigyázni kell bőrünk védelmére. Na, a kókuszolaj, még ebben is segítséget nyújt. Habár a mai alapozók, BB krémek is rendelkeznek UV-szűrőkkel, extra védelmet nyújthat, ha napozás előtt bekenjük magunkat.

Smink alá is nyugodtan helyezhető ezzel a módszerrel, valamint éjszakai krémnek is tökéletes. Telis tele van olyan anyagokkal, amelyekre bőrödnek nagyon is szüksége van, hogy rugalmas, egészséges és szép legyen. Minden hidratáló krémet felülmúl, és hatása garantált. És még mindig kételkedsz abban, hogy megéri-e beruházni rá? Gondoljunk bele, hogy ma már több 10 000 féle típusú nappali, illetve éjszakai arckrémekkel találkozunk… azt sem tudjuk, miben különböznek egymástól. 

Valójában semmiben. A jobb minőségű termékeket sajnos meg kell fizetni, de megéri? Egy 100 milis, vagy még kevesebb kiszerelésben kapható nappali hidratáló arckrém akár 5-6000 Ft-ba is kerülhet. És mi szokott ráírva lenni? „A biztos hatás érdekében használja az xy terméknek az éjszakai arckrém változatát is!”  Mi van?!  Remélem értitek most már, hogy miért mondom, hogy gazdaságosabb a kókuszolajra beruházni.

 

  1. Szemránckrém

Bizony, akik közelítik a 25.életévüket, illetve már betöltötték, nekik már most érdemes megelőzni a bajt. A ráncokat!!:(

Óriásit segíthetünk, ha lefekvés előtt vékonyan átkenegetjük az olajjal a szemünk környékét, alul, a karikáknál, valamint szemhéjuknál, és szemünk külső sarkánál. Mivel nagyon magas az antioxidáns tartalma, nagymértékben lassíthatjuk a ráncoknak a megjelenését, valamint, akiknél  a szem alatti sötét karikák ott tátongnak, és zavarja őket, akkor észreveszik rendszeres alkalmazás után, hogy színük halványodni kezd. És itt már meg sem említem a különféle, ígéretes szemránckrémeket…

 

  1. Szempillák ápolása, növesztése

 

Lányok, én mondom, ez a hatása tetszett legjobban mind közül a kókuszolajnak. :O Ez nem ámítás, valóban iszonyúan megerősíti a pillák szerkezetét, és ha rendszeresen kenegetjük, akár kétszer olyan hosszúra is megnőhetnek!!! Viszont fontos, hogy  csak akkor tapasztalhatod a változást, ha rendszeresen, kitartóan alkalmazod a módszert.

Nyomatékosítom, hogy türelmesnek kell lenni, de megéri!!! Én minden este átkenegetem vékonyan a pillákat, és néha azt veszem észre, hogy elfelejtem kispirálozni őket egy-egy alkalommal, mert néha azt hiszem, megtettem azt a lépést.:D

 

  1. Hajápolás

Bizonyára már észrevettük, hogy a jobb minőségű samponokban egyre több olyan összetevő van, amelyekbe különféle olajakat kevernek. Ez jó, úgyhogy próbáljunk ilyen sampont választani. Az olaj ugyanis fényt ad a hajnak, és megerősíti a szerkezetét.

 

Havonta egyszer érdemes viszont hajpakolást készíteni, amelyet hajmosás előtt lehetőleg minél több ideig hagyjunk a hajon, de ha tehetjük, akkor egész éjszakán át is fennhagyhatjuk. Ha csak egy félórára, órára hagyjuk fent, már az is rengeteget segít. Érdemes a hajvégekre többet tenni, mert gyönyörűen regenerálja a sérült hajvégeket, valamint a haj többi, felső részére is nyugodtan tehetünk, így sokkal csillogóbb lesz a hajunk.

 

  1. Ajakápoló

Most már gondolom nem lep meg, hogy ha már a testünkre, arcunkra is használhatjuk a kókuszolajat, nyugodt szívvel kenegethetjük vele száraz ajkainkat is. Aki szereti, hogy ha csillog az ajka, akkor érdemes a rúzsok alá kenni az olajat, így egy lépésben tettünk két fontos dolgot, ugyanis bármilyen rúzs, ajakceruza használata előtt hidratálnunk kell az ajkunkat. Így megvédhetjük a kicserepezéstől, kiszáradástól, és élettel teli, csillogó hatást érhetünk el vele. Lányok, az ajkaitokra, és szemetekre különösen figyeljetek, mert az öregedés jelei, azaz a mikroráncok kialakulása elsőként a szem szélein, és az ajkakon jelentkeznek!

Ha azonban a kókuszolajat rendszeresen használjuk, évtizedekkel késleltethetjük a megjelenésüket.

 

Nos, ezek lettek volna a legfontosabb hatások, amelyeket nap, mint nap alkalmazni lehet. Azonban itt koránt sem ért véget a lista, amivel a kókuszolaj rendelkezik. Kutattam egy kicsit, és felsorolom azokat, amelyeket bár nem próbáltam ki, vagy nincs rá szükségem, de biztos vagyok benne a fentiekből kiindulva, hogy csodákat lehet művelni!

 

aftershave – férfiaknak különösen ajánlott, miután arcszőrzetüket borotválták. Nyugtató, és hidratáló hatása miatt használandó brotválkozás után. Nőknél ugyancsak alkalmas lehet a borotválkozás utáni ápolásban.

 

fogkrém – ha nincs kéznél fogkrém, azonban van kókuszolajunk, és szódabikarbónánk, egy-egy alkalommal kitünű helyettesítője lehet a fogkrémnek

 

sebek gyógyítása – minden féle vágás, horzsolás, szúnyogcsípés után, vagy bármiféle hámsérülés esetén érdemes bekenni a kezelt felületre.

 

szúnyogriasztó – most, hogy jön a nyár, érdemes távol tartani magunktól a vérszívókat. Egy kis borsmenta olajjal összekeverve az olajat hatásosan megfékezhetjük a szúnyogokat.

 

bőrtisztítás –akár cipők, illetve bőrkanapék tisztításában tökéletes eredményt nyújt, ha kis mennyiséggel átkenegetjük őket, hiszen mind a lakkcipőknek, egyéb bútornak ragyogó fényt kölcsönöz.

 

 

Lányok, nagyon remélem, hogy meg tudtalak titeket győzni, és rájöttetek, mennyire sok mindenben
segítségetekre lehet egyetlen egy termék! Elárulom, hogy semmi, ehhez hasonló olyan anyag nincs, ami ilyen sok mindenre tökéletes megoldást nyújthat. Szerintem mindenképp érdemes megfontolni a dolgotJ


Írjatok megjegyzést, ha bármiféle kérdés felmerül, illetve ha már valaki bármilyen formában használta a kókuszolajat, megoszthatja a tapasztalatait!:)

 

Ha tetszett nyomjatok egy lájkot!

 

 

Dalma

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr596464073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása