Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Mindent a kávéfogyasztásról! 1.

2014. augusztus 16.

 Sajnos az emberek nagy része még mindig úgy tekint a kávéra, mint egészségtelen élvezeti cikkre. Azonban ma már egyre több kutatás szól arról, hogy mennyire jótékony a rendszeres kávéfogyasztás.

Aki kávéfüggő, annak csupa-csupa jó hírrel fogok szolgálni, de azok, akik csak néha napján isznak meg egy-egy csészével, remélem ők is megtartják jó szokásukat.

Mivel ez egy újabb olyan téma, amely rengeteg embert érint, a kávéfogyasztásról több bejegyzés is készülni fog.

A maiban általánosságban írok a kávéfogyasztás előnyeiről, a kávéban rejlő értékes hatóanyagokról, melyek pozitívan hatnak szervezetünk működésére.

Szóval, íme, a kávé, mely még a mai napig is kételyeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy valóban egészséges-e.

Az, hogy a kávé egészséges, ma már bizonyított. Ami viszont jogosan vetődik fel az ellentáborban, az a mennyiség. Hiszen valóban nem mindegy, mennyit is fogyasztunk belőle.

 

 

 

Nézzük először, mennyi minden ellen hatékony lehet a rendszeres kávéivás, valamint milyen betegségek megelőzésében vesz részt.

A kávénak a fő hatóanyag a koffein, amelyről tudjuk, hogy élénkítő hatással van szervezetünkre. A koffein bevitele jótékony, ha mértékkel tesszük ezt meg. Serkenti a vérkeringést,a  szívműködést, az agyi tevékenységeket, javítja a memóriát, fokozza az anyagcserét. Azt viszont tudni kell, hogy élénk vizelethajtó hatása is van, ami azt jelenti, hogy minden egyes kávéfogyasztás után egy nagy pohár vizet kötelező meginni! Jó esetben ezt a szervezet amúgy is jelezni fogja a szomjúságával, viszont érdemes már előtte a kávé mellé előkészíteni. Sajnos a kávézók nagy része nem szolgál automatikusan egy pohár vizet a kávé mellé, pedig ez az eljárás evidens lenne. Ilyenkor igenis szóljunk a felszolgálónak, hogy vizet is kérünk a kávé mellé.

A koffein tehát jó. De csak mértékkel. Nem szabad  átesni a ló túloldalára, hiszen azt kell megtanulnunk, hogy a fáradtságot valójában nem lehet kávéval elűzni. Csupán egy mesterséges éberséget okoz, amely pozitívan hat szervezetünkre. Azonban az elfogyasztás után sokan tapasztalják ugyanazt a fáradtságot, mint  kávéivás előtt. Ilyenkor érdemes sok folyadékot inni, illetve természetes cukrokban gazdag ételeket, gyümölcsöket enni.

Mivel a koffein fogyasztása serkenti a vérkeringést, az idegrendszer működését, egyes egyéneknél valóban nem ajánlott a kávéivás. Azoknak, akiknek szívritmusi panaszai vannak,magas vérnyomással rendelkeznek, vagy veseelégtelenségben szenvedek, nem tanácsos kávét, vagy magas koffeintartalmú italokat inni. A "felpörgetésben" mégis segíthet egy kis étcsoki, illetve a különböző zöld- és fekete teák.

A hosszú távú rendszeres kávéfogyasztás előnyei:

Jó hír, hogy akiknél nincs ilyenféle panasz, bátran beilleszthetik az egészséges étrendükbe a kávét. Hosszú távú fogyasztása egyértelműen mutatja, hogy a különböző szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében nagy arányban részt vesz, persze párosítva a mozgással, egészséges életmóddal. Meglepő bár, de tény, hogy a Parkinson-kór kialakulást is megakadályozza, amely egy olyan betegség, mely során az alacsony dopamin szint miatt megszakad az izmok és az idegek közti kapcsolat. A koffein azonban stimulálja a dopamin kialakulásának folyamatát. Bónusz, hogy az epekő kialakulását is csökkenti.

Nem csak a koffein tartalma miatt fontos ital, hanem hisszük vagy sem, magas antioxidáns hatóanyaga is segít minket fiatalon tartani, valamint megakadályozni a daganatos sejtek kialakulását, ezért vezető szerepet játszik a rákmegelőző hatását illetően. (Manapság a kozmetikumok is előszeretettel használnak kávé alapanyagú termékeket fiatalító hatásának köszönhetően.)

Számos pozitív hatással rendelkezik még a kávé, amiről hosszú lista készülhetne. Például jótékonyan hat az izmok összehúzódási képességére, ezáltal javítja a sportteljesítményt. Kedvezően hat még a májra is, amely a kávé hatására beindítja az epetermelést. Vizelethajtó hatása révén pedig fokozza a vesék munkáját. Illetve, ami még érdekesség a kávé összetételét illetően, antibakteriális hatását is kimutatták már.

 

Nos de mennyi is az annyi?

Tudni kell, hogy egy csészényi kávéban kb. 40-80 mg koffein tartalom van. Egy egészséges, felnőtt ember számára napi 3-4 csészényi kávé a megengedett, amely még jótékonyan hat a szervezetre, azonban ez persze jóval összetettebb kérdés, hiszen ezt befolyásolja az életvitel, a stressz, a munka milyensége, mozgási tevékenységek, stb... Tehát van, aki napi egy kávéval is bőven elboldogul a nap további részében, és van, akinek 3 sem elég. Sajnos, mint minden koffein tartalmú ital, a kávé is függőséget válthat ki. Ha azonban tudatosan próbálunk figyelni, hogy rendszeresen, csak a számunkra megfelelő mennyiségű kávét igyuk, akkor ez a fajta függőség még előnyös is.

 

A követező bejegyzésemben kitérek arra, mikor, illetve hogyan érdemes kávét fogyasztani, ha 100%-osan élvezni akarjuk jótékony hatásait, hiszen ez sem mindegy!

Találkozzunk legközelebb is!

 

Dalma

 

U.i.: Csatlakozz Te is a Facebook csoportunkhoz, hogy onnan értesülj a legújabb bejegyzésekről!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr86609037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása