Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Újabb csodaszer a konyhából: Szerecsendió

2014. december 30.

Bizonyára azt sokan tudják, hogy a szerecsendió jótékony hatással bír a szervezetünkre, de úgy gondolom, nem elég sokan! Ideje, hogy lerántsuk a leplet róla!

Mi is a szerecsendió?

A dió elnevezés ebben az esetben nem helytálló, csupán annyira, hogy a szerecsendió ugyanolyan kemény, mint az itthon is ismert dió. A szerecsendiófa hazánkban nem, hanem Malajziában, illetve Indonéziába, Madagaszkárban és hasonló éghajlaton érzi jól magát. A fa (ami nem diófa!) meglepően magas, akár 20 méter is lehet. A szerecsendió lényegében egy mag, amely húsos termésben helyezkedik el. Sokkal inkább hasonlít a sárgabarackra.

Mi mindenre jó?

Hosszas listák szólnak arról, hogy mennyi mindenre hat pozitívan a rendszeres fogyasztása. Lehet, hogy meglepően hangzik, de akár hisszük, akár nem, valójában mindenre jó!

 

1. Antioxidáns hatású

Ami a legelőnyösebb tulajdonsága, hogy ez is, mint sok minden más, antioxidáns hatású, azonban jóval magasabb arányban tartalmaz antioxidánsokat. Korábbi bejegyzésben említettem, hogy az antioxidáns tartalomnak köszönhetően a szabad gyökök kialakulásának megakadályozásáért felelős. ( A szabad gyökök felelősek a káros folyamatok elindításáért, például a daganatos, rákos megbetegedésekért.) Így, mindenképpen érdemes rendszeresen étkezéseinkbe iktatni egy csipetnyit, ha fiatalosak és egészségesek akarunk maradni!

2. Vágyfokozó

Aki szaglászott már a szerecsendióból, az tudja, mennyire markáns illata van a fűszernek. A vágykeltő tulajdonságát a magjában lévő illóolajnak köszönhető. Halkan súgom, hogy az illóolajban lévő miriszticin az MDA nevű drog alapanyaga, de ettől nehogy azt higgyük, hogy a szerecsendió drog! A illóolajban körülbelül 40 komponenst fedeztek fel, mely mindegyike pozitívan hat ránk.

3.Agyműködést serkentő

A szintén miriszticin nevű anyagnak köszönhetően fokozódnak az agyműködési folyamatok, javul a memória, és bónusz, hogy megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását úgy, hogy annak hatását keltő enzim működését teljesen blokkolja. (Emlékeztető, hogy a kávé is hasonló tulajdonsággal bír!)

4. Stresszoldó

Illóolajának köszönhetően szintén gátolja a "hangulatrontó" tevékenységeket a szervezetben, csökkenti a fáradtságot, antidepresszáns hatású.

5.Hányinger ellen

A frissen őrölt szerecsendió egy kis mézzel fogyasztva kiválóan segít a hányinger leküzdésében

6.Vitaminok, egészség

Rengeteg és rengeteg vitamin és nyomelem található a fűszerben, ami segít egyensúlyban tartani egészségünket, betegségekkel szemben ellenállóbbá tesz minket.

7.Fogfájás

A szerecsendió olajában az eugenol anyagnak köszönhető ez a hatása

8.Izületi panaszok

Érdemes olajával átmasszírozni a fájdalmas területeket, amely beszívódva csökkenti a gyulladást, és fájdalom csillapítóként hat.

9. Vastartalom

A magas vastartalmának köszönhetően egyrészt pótolja a hiányos állapotot a szervezetben, másrészt ezáltal vörösvérsejt-termelő hatással bír ( azaz vérképző ).

10.Vérnyomás

A szerecsendióban található réz pedig segít a vérnyomás egészséges szintjének fenntartásában, így a szív működést is javítja.

Számtalan jótékony hatása van még a felsoroltakon kívül, például hasmenés esetén hasfogó hatással bír, ugyanakkor javítja az emésztést, inhalációs adalékként a légcsőhurutos köhögéskor segít, javítja a vérkeringést, menstruációs görcsoldóként is hat, kiváló nyálkaoldók...

Egyszóval, tényleg egy kis csodaszerről beszélünk!!:)

Ha mindez még nem elég, nézzük tovább. Hölgyek, figyeljenek!

1.Kiváló bőrradír

Mi nők, tudjuk, hogy néha-néha kell egy kis felfrissülés bőrünknek. A bőr radírozás lényegében a nevéből eredően azt jelenti, hogy valamilyen szilárd, apró szemcsés anyaggal átdörzsölve az arcunkat, vagy akár egész testfelületünket leválnak a már elhalt, öregedő hámsejtek, így képes lesz megújulni és fiatalodni a bőrünk. Azonban nem mindegy, milyen szemcsés anyaggal végezzük a műveletet. Korábbi bejegyzésben említettem már a sót, vagy cukrot, amelyek kiválóak ilyen szempontól, akárcsak a szerecsendió. Ma más több kozmetikai termék is alkalmazza a bőrradír készítményekben a reszeléket, de a legszerencsésebb, ha mi magunk készítjük el. Ez a legolcsóbb és legbőrbarátabb eljárás is egyben! Elegendő egy kis kanálnyi őrölt szerecsendió, egy kis olívaolaj, vagy kókuszolaj, és már is mehet!

2.Öregedésgátló

Mivel a szerecsendió antibakteriális hatással is bír, így mindenféle bőrfertőzésnek ellenáll. Érdemes hetente, kéthetente, de havonta is jó, ha arcpakolásokkal nyugtatjuk vele a bőrünket.

3.Egészséges haj

A szerecsendió olaja kiváló lehet a töredezett hajvégek ápolásában, illetve ragyogást kölcsönöz neki. Csökkenti a hajhullást, a fejbőr vérkeringését serkenti, így a gyorsabb hajnövekedéshez is hozzájárul.

 

 

 

Néhány kiváló arcpakolás

Szerecsendió, méz fahéj

Ez a hármas "kombó" mindig is hatékony volt, és lesz is. A méz és fahéj együttes hatásáról már írtam az előzőekben, de annyit elég tudni, hogy a kettő együtt csak is extra szuper hatású lehet. A fahéj vérkeringést serkentő, élénkítő, gyulladásgátló, antibakteriális hatású, a méz pedig mindamellett, hogy ő is fertőtlenít és gyógyít, emellett számtalan vitaminnal látja el bőrünket. A fahéj felerősíti a méz hatását, és ugyanez igaz vissza is. A szerecsendió, mint harmadik komponens pedig már tényleg csak hab a tortán, ráadásul mennyei illatok lesznek....

Szerecsendió, tej

A tej szépen összehúzza a bőrt, ami egyfajta maszkként is felfogható, a ráncok ellen így kiválóan hat. Kisimítja a bőrt, és puhává teszi.

Szerecsendió, szódabikarbóna

A szódabikarbónáról már ódákat lehetne zengeni, mennyi mindenre jó... hallottunk már olyanról, hogy fogfehérítő, kiváló tisztítószer, és fájdalomcsillapító. Főleg akkor kell ilyen fajta arcpakolást alkalmazni, ha a bőr fáradt, puffadt, erősen pattanásos vagy fertőzött. A legtöbb bőrbetegségekre nagyon jó hatással lesz!

 

FIGYELEM!

A leírtak természetesen valósak, azonban kiemelendő, hogy a szerecsendió TÚLZOTT fogyasztása különféle káros mellékhatásokat idézhet elő, például hallucináció, hányás, eufórikus állapot, pupillatágulás, hasfájás, remegés, szédülés, halálfélelem...

Senkit ne ijesszen meg az itt leírtak, hiszen mint kiemeltem, túlzott fogyasztása okoz hasonló tüneteket. A mértékletes fogyasztás körülbelül 1-2 csipetnyit jelent mindössze, ennél több nem kell! Igaz hát az a mondás, hogy a jóból is megárt a sok. Ne feledjük, egy kincsesbányával van dolgunk, ha szerecsendióról beszélünk, ne féljünk tőle, de legyünk tisztába az adagokkal, mint minden más ételnél, italnál.

Ételekbe bátran használjuk, remek pikánsságot fog adni. Rengeteg recept megtalálható az interneten is, böngésszetek. De ha egy gyors, egyszerű ételre vagytok kíváncsiak, itt van egy bevált recept:

Készítsünk tejberizst, a hagyományos módon. Miután a rizs megszívta magát a tejben, és kellően megpuffadt, fűszerezzük 1-2 csipetnyi fahéjjal, majd ugyanennyi szerecsendióval, és várjuk, míg langyos lesz. Miután kihűlt egy kissé, édesítsük mézzel ízlésünk szerint. Kavarjuk össze, és már tálalhatjuk is! Bónusz, ha leturmixoljuk, ínycsiklandó, finom, rizses italt kapunk.

Jó étvágyat, és jó egészséget!

 

Forrás:https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-szerecsendio-jotekony-hatasa-15-pontban
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr697023591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása