Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

A leghatékonyabb házi arcpakolások!

2014. július 09.

Csak 20 perc...

 

Bőrödnek nincs is másra szüksége, csak arra, amit a természet kínál neki. A különféle arckrémekben száz -és száz annyi összetevő van, amelyről egyáltalán nincsenek sem a bőrgyógyászok, sem azok jó véleménnyel, akik a természetesség hívei.

 

Nem régiben kutakodtam egy kicsit, és bevallom őszintén, az adatok, melyeket olvastam, engem is ledöbbentettek. Elrettentésképpen íme egy: "az OSHA hivatala 1988-ban végzett egy olyan kutatást, melynek során 2.983, kozmetikumokban található kémiai anyagot vizsgáltak meg. Ezek közül 884 mérgezőnek bizonyult!

146 daganatot/tumort okozhat

376 a bőr és a szem irritációját idézheti elő,

314 biológiai elváltozásokat eredményezhet,

218 szaporodási problémákat okozhat (egy anyag akár több helyen is szerepelhet)!

Ezek az anyagok a mai napig alkotói a vizsgált kozmetikumoknak!!!"  

Akinek van ideje, figyelmébe ajánlom a következő oldalt, ahol részletesen le van írva a káros összetevők hatásai (szerintem néhányótokon biztos lesz valami undor -féle arckifejezés),  valamint nemzetközi elnevezésük is szerepel a listán.

Hogy azért mégis én is írjak a saját tapasztalataim alapján az általam vélt leggyakrabban előforduló, és legkárosabb összetevők a következők:

Az ásványi olaj, parfüm, a különféle szulfát vegyületek,  a hidroxidok, különböző felületaktív anyagok, a habzást elősegítő anyagok, és persze az alkohol. Na már most bőrünkre ezek közül egyikre sincs jó hatással, sőt! Ha ezek közül bármelyiket is tartalmazza a termék, már érdemes lenne elgondolkodni, hogy vajon tényleg rászorulunk-e.

 Itt egy illusztráció arról, hogy milyen arányban járulnak hozzá az egészség romlásához a különböző tényezők:

vegyszerek_110628.jpg
Érdekességképpen megjegyzem, hogy az összetevők meghatározott sorrendben, mégpedig mennyiség szerint kerülnek feltüntetésre. Tehát, ha az utolsó helyen szerepül például a parfüm, akkor az azt jelenti, hogy ez az összetevő szerepel a legkevesebb mennyiségben a termékben, de ez nem jelenti azt, hogy aki érzékeny rá, annál nem jelentkezhetnek különféle tünetek.

Nem hiába vannak ma már parfümtől, ásványi olajtól, színezékektől, és egyéb parabénektől (káros anyagoktól) mentes termékek. Az ilyen típusú krémeket, samponokat és egyéb kencéket kifejezetten az érzékeny bőrűek számára fejlesztették ki. Érdemes inkább azokból válogatni.

kozmetikumvasarlas.jpg

De ha már az érzékenységről beszélünk, akkor ami biztos, az az, hogy a természetes alapanyagok senkinek sem árthatnak! Néha napján, amikor kedvünk tartja, semmi perc alatt össze kotyvaszthatunk bármilyen arc-haj vagy testpakolást, amit ha rendszeresen alkalmazunk, elképesztő változásokat tud hozni.


Amit viszont tudni kell, hogy nem mindegy, mit mivel kevergetünk össze. 

A lányok többsége érzékeny, illetve száraz bőrtípussal rendelkezik. Ez esetben nem árt tudni, melyek azok az alapanyagok, melyek extra hidratáló hatással rendelkeznek.

Akinek viszont zsírosodásra hajlamosabb bőre van, nekik olyan alapanyagok közül kell választani, amelyek képesek mattosítani, másrészt a felesleges faggyúréteget enyhén lehámlasztani a bőrről.

Mielőtt megosztanám veletek a tuti arcpakolási recepteket, előtte azonban két alapszabályt le kell fektetni! nok-arcapolas.jpeg

Miután feltettük a pakolást a bőrfelületünkre, nagyon fontos, hogy relaxáljunk! Azaz, üljünk le szépen a fenekünkre, vagy feküdjünk kényelmesen az ágyunkba,hallgassunk valami kellemes zenét, vagy egyszerűen csak csukjuk le szemünket és pihenjünk, hiszen csak is akkor fog működni az egész, ha lélekben is rákészülünk. És ez nem vicc!:)

Második szabály: általánosságban elmondható, hogy a pakolásokat nem kell 20 percnél hosszabb ideig fenn hagynunk! 

 Akkor lássuk, melyek azok a gyorsan elkészíthető, tápláló pakolások, amelyekért nem kell külön fizetned, hiszen csupa olyan alapanyagokról lesz szó, amelyeket a hűtődben, vagy a kamrában minden háztartásban megtalálható.

 

Zsíros bőr

A bőr zsírosodását okozhatják pubertás korban a nemi hormonoknak a változása, de okozhatja a stressz, dohányzás vagy rossz táplálkozási szokások. A zsíros bőr elég kellemetlen tud lenni, csillogó hatást kelt a bőr, fokozódik a pattanások, mitesszerek megjelenése. 

Ahogy az normális egyébként, ilyenkor minden nő pánikba esik, és mindent bevet, hogy segítsen a problémán, elkezd mindenféle alkohol tartalmú tonizálókat használni, ami mattosítja  a bőrt. Valójában itt borul meg az egész.

Az alkohol tartalmú tonizálóknak  a használatával a bőr legfelső vékony rétege bár valóban száraz, matt hatású lesz, viszont arról elfeledkezünk, hogy ez a réteg meg is keményedik, ami alatt nem képes lélegezni az alsóbb réteg, ahol csak gyűlik és gyűlik a faggyú továbbra is. Tehát kialakul az a bizonyos ördögi kör, és valójában az ellenkezőjét érjük el hosszú távon, amit szeretnénk. 

A fölös faggyúréteg felszívásában, és enyhe hámlasztásában tökéletes választás a paradicsom.

arcpakolas_hazilag.jpgA zsíros bőrre való arcpakolásoknak nagyon jellemző alapanyaga a paradicsom, valamint a liszt. A liszt magába szívja a felesleges faggyút a bőr felszínéről, a paradicsom leve pedig enyhe hámlasztó hatása révén segít attól megszabadulni.

További előnye, hogy gyönyörűen mattá teszi a bőrt, és gyulladásgátló hatásának köszönhetően rendszeresen alkalmazva megelőzhetjük a pattanások kialakulását. Ha éppen nincs otthon paradicsom, akkor használhatunk önmagában lisztet, amelyet kevés vízzel felhígíthatunk, majd péppé formáljuk. Ez így mehet is az arcra, hagyjuk fenn 20 percig. ( A lisztre érdemes olyan szempontból figyelni, hogy lehetőleg teljes kiőrlésűt válasszunk! )

Másik jellegzetes alapanyag zsíros bőr esetén a tojás fehérje, mely szintén képes magába szívni a felesleges faggyút, és mattosítani az arcbőrt. Heti 1 alkalommal ha megcsináljuk, 1 hónap után már látványos lesz a pozitív változás!:)


Vízhiányos bőr

Ahogy az elnevezésből is kiderül, itt a bőr vízhiányát kell feltöltenünk. Az uborka hzwz95fq.jpgerre nagyon jó megoldás lehet, amelynek a levével ha áttöröljük az arcunkat, és 20 perc után lemossuk, már is élettel telibb lesz a bőr!

Az uborkát önmagában is használhatjuk, de kiegészíthetjük bármilyen dinnyének a levével, ha van.


Minden bőrtípusra ajánlott:

Most jön a kedvencem!

Mézes-fahéjas-szerecsendiós pakolás


DSCN0162.JPG
Egy -két kanál mézben elkeverünk nagyon kis mennyiségű fahéjat, majd ha van, a fűszerkeverékek között megtalálhatjuk a szerecsendiót, amelyből szintén kis mennyiséget rakjunk a mézes-fahéjas egyvelegünkhöz. Itt az arányokat teljesen rátok bízom, arra azért vigyázzatok, hogy aki allergiás, vagy érzékeny a fahéjra, az ne rakjon bele, vagy ha igen, nagyon minimális mennyiségben.

 

A méz-fahéj együttese ugyanis extra erős antibakteriális -és fertőtlenítő hatással rendelkezik. A méz tele van olyan enzimekkel, amelyekre szervezetünkre szüksége van, ráadásul remekül hidratál, így a méz valójában az összes arcpakolás alapanyaga lehet, ezzel mellé lőni nem lehet! A fahéj a vérkeringést fogja serkenti a bőrben, ezért érezhettek enyhe égő érzést, miután felkenitek a bőrökre, de ez a méz hatása is lehet.

A szerecsendió elhagyható, mivel a remek illata mellett azért lehet rá szükség, hogy ha valaki egybe szeretné kötni a bőrradírozást egy arcpakolás felvételével, akkor a szerecsendió apró, szemcsés állaga miatt ez könnyen megvalósítható. Igazi vitamin bomba ez a pakolás, ezt tényleg bátran merem ajánlani!!:) Önmagában a méz is kitűnően gyógyítja a bőrt, hiszen seb gyógyító hatása is van.


Kurkumás arcpakolás
kurkuma.jpg

Valójában ez lenne  az első kedvencem, de egyetlen dolog miatt került a második helyre. Az erőteljes színe miatt. Aki eldönti, hogy kipróbálja, legyen vele tisztában, hogy enyhe narancssárgás árnyalat azért képződik a bőrön, miután lemostuk nagy nehezen a pakolást, (ezért inkább lefekvés előtt, vagy este ajánlom, hogy felvigyétek) azonban minden pénzt megér.

 A kurkumán kívül szükség lesz még kis mennyiségű tejre és lisztre, a lényeg, hogy pépes állagot kkurkuma_1.jpgell kialakítani.

 

 

 

 

Állítólag az indiai nők a szépségük fenntartásához rengeteg kurkumát használnak sdsd_0.jpgmind a mai napig. Ha jártatok már a drogériákban, biztosan láthattátok, hogy a kurkumát külön gyógyszeres dobozban árulják, mint szépségvitamint. A kurkuma egyébként nem csak a bőrrel tesz csodát, hanem az ízületekre is jó hatással van.

 

A kurkuma legnagyobb hatása, hogy fényévekkel jobb öregedésgátló hatással rendelkezik, mint bármi más, hiszen rengeteg antioxidánst tartalmaz.

 

Joghurtos-citromos-mézes arcpakolás

 joghurt_nagy.jpg

A pakolás legkedvezőbb hatása, hogy egyszerre hidratál, hámlaszt és tisztít. A citromnak köszönhetően bőrünk üde, friss és tiszta lesz, a joghurt szépen összehúzza a pórusokat, így feszesíti a bőrt, a méz pedig mindez alatt remekül táplál, fertőtlenít és gyógyít. Fontos, hogy a joghurt natúr legyen, nem pedig gyümölcsös!

Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon-nagyon kellemes, hűsítő ér1739994.jpgzést kelt!:) 

Ha éppen nincs otthon joghurt, akkor helyettesíthetjük túróval, vagy tejjel, azonban akkor kissé folyós állagot kapunk, de akit nem zavar, nyugodtan alkalmazza úgy is!:)



Csokis arcpakolás 1352474314611.jpg

Tudom, furán hangzik, de a csoki valójában nagyon is tápláló. Azaz nem is a csoki konkrétan, hanem az abban lévő kakaóvaj. A csokis arcpakolást érdemes minél magasabb kakaóvaj tartalmú csokiból készíteni - minimum 70 %-os legyen! ( A kakaóvaj egyébként olyannyira értékes, hogy arról külön bejegyzésem lesz! )

A csokit egyszerűen felolvasztjuk, ha magában alkalmazzuk, úgy is tökéletes, de összekeverhetjük akár joghurttal, mézzel. Isteni illatok fognak áradozni, miközben relaxálunk, és bőrünkbe szívódnak az értékes tápanyagok.:)


Tojásos arcpakolás

A tojásnak a sárgája a száraz bőrre való, amely remekül hidratálja azt.  Ezt szintúgy összekeverhetjük bármivel, akár joghurttal vagy mézzel, lényeg,hogy ízlésünknek megfelelő legyen.


Olívaolajos arcpakolás

 20120322-gyogyulj-ot-etel-melyekrol-nem.jpg

Az olívaolaj hasonlóan a kókuszolajhoz rengeteg értékes vitamint tartalmaz, ráadásul nagyon erős hidratáló hatása van, amely a száraz bőrűeknek kifejtetten igénye. Az olívaolajat magában is felkenhetjük, de szintúgy keverhetjük kedvünk szerint akár mézzel, akár citrommal.


Valójában tehát itt nincsenek kőbe vésve szabályok, hiszen úgy keverhetjük ki az arányokat, vagy a hozzávalókat, ahogy éppen kedvünk tartja, viszont vegyük figyelembe az egyes élelmiszerek hatásait, és ne ütközzünk abba a hibába, hogy két ellentétes hatást eredményező alapanyagot keverünk össze

Lényegében én sem recept alapján szoktam felkenni a pakolásokat, hanem mindenféle jótékony hatású cuccot, amit éppen otthon találok, összekeverem, és ha kedvem tartja, forradalmasítok is, és kitalálok újféle ötleteket.Amit én a leggyakrabban alkalmazok, az a méz, olívaolaj, citrom leve, és joghurt. A leírtakon kívül persze rengeteg másféle arcpakolás létezik, a zabos arcpakolástól kezdve a banánostól át az almásig... úgyhogy választék van bőven!:) 

 

 

Ne féljetek az "evésre szánt" élelmiszerektől, hiszen ami a gyomrunknak jó, az jó a bőrünknek is! Kísérletezzetek bátran, ártani nem fogtok vele! :)

Hajrá, és kellemes szépülést:)

 

 

Dalma

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr166482579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása