Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Fogyj okosan! - a minőségi fogyókúra alapelvei

2014. július 11.


Nos lányok, azt hiszem ez az a téma, ami szinte az összes nőt érdekli, viszont az alapvető tudásunk nagyon csekély. Így gondoltam, nem árt néhány alapvető dolgot tisztára mosni, mielőtt bárki bármibe is belekezdene.

 

 

Először is szeretném bejelenteni, hogy ez egy olyan téma, amiről hosszasan fogok majd írni, több blogbejegyzés is lesz, mert rengeteg mindent nem árt tisztába tenni, és a végén saját, bevált, egészséges és természetes módokat, tippeket fogok nektek tanácsolni. ( de azt csak a legvégééééén!) 

 

 

 

Kezdjük az egészet egy kérdéssel: Kell- e egyáltalán fogyókúrázni? Szükség van-e rá?

  

Nos, mielőtt mindenki hülyének néz, fontosnak tartom, hogy tisztázzunk egy-két fogalmat. A fogyókúra szó nem jelent mást, mint azt, hogy egy bizonyos idő intervallum alatt betartunk egy-vagy többféle szabályt, majd ha elértük a kívánt eredményt, visszatértünk az amúgy egészségtelen életmódunkhoz. Ez nem jó. A fogyókúra szót én csak abban az esetben használnám, ha maximum 3-4 kiló feleslegről szeretnénk beszélünk, és az egyén amúgy egészségesen él. 

Na már most fontos azt is tisztázni, hogy az a 3-4 kiló felesleg valóban felesleg-e? Nem mindenkinek áll ám jól a 28-as méret, amit a magazinokban látunk... Valaki alkatilag olyan, amilyen. Egy egészséges világnézetű lány tisztában van azzal, hogy mi az a súlyhatár, ami alá nem kellene, hogy csússzon.

De ha nincs is tisztában vele sok mindenki, a szervezet jelzi, hogy valami nincs rendben. A hajhullás, ingerlékenység, fáradtság, étvágytalanság, menstruációs zavarok mind-mind arra próbálnak minket figyelmeztetni, hogy a testünk nem érzi magát jól a bőrében.

Szóval lányok, ne essünk a ló túlsó oldalára, de szerintem a környezetben, vagy az utcán lévő fiúk biztosan jelezni fogják, hogy mi is a helyzet...;)

Amit fontos megtanulnunk, hogy ha valaki alkatilag vékony, nem jelenti azt, hogy egészséges. A háttérben állhatnak hormonális problémák, nagy százalékban például a pajzsmirigy túlműködése lehet a baj. Viszont ha nincsenek is betegségre utaló jelek, akkor sem jelenti azt, hogy aki a genetikájának köszönheti az alkatát, ehet azt, amit csak akar. Nem szabad visszaélni azzal, amit a természet ajándékba adott nekünk...:)

 

De, sajnos, a lányok nagy részére nem az jellemző, hogy vékonyak, mert amúgy is vékonyak. Általában igenis meg kell küzdenünk azokkal a fránya kilókkal...

És itt kiszeretném emelni a lényeget: ÉLETMÓDVÁLTÁS!!!

 

Nem fogyókúrázni, vagy diétázni kell, hanem egészségesen élni, és akkor nem lehet baj. Azoknál az embereknél akik életveszélyesen túlsúlyosak, azoknál sem fogyókúrát alkalmaznak az orvosok, hiszen az csak egy bizonyos ideig tartó kúra, hanem teljes, 360°-os fordulatot kell vennie az életmódját tekintve. 

De jön a kérdés? Mit takar az, hogy egészséges?!

Sokan azt hiszik, hogy az egészséges étel unalmas, egyhangú, és végső soron nem is finom. Pedig ez úgy ahogy van, baromság. Az egészséges életmód nem zárja ki a bűnözést, hiszen nagyon is szükségünk van a nyalánkságokra is néha napján, mert van, hogy ezeknek az ételek elfogyasztásakor szabadulnak fel olyan hormonok, amelyek boldogságérzetet keltenek, és fiatalítanak.Tehát, ha valakinek a mindene a csokis sütemények, vagy a palacsinta, vagy bármi más, nem kell kizárnia étrendjéből. A kulcsszó a mértéken van!

 

Az egészséges életmód továbbá magába foglalja  a napi ötszöri evést, vagy akár többet, a lényeg, hogy sokszor együnk kisebb adagokat. Ez megakadályozza az elhízást,  valamint az anyagcsere normálisan, egészséges tempóban fog működni. Miért akadályozza meg az elhízást? Na egyszerűen azért, mert a szervezet egy idő után hozzászokik ahhoz, hogy te 2-3 óránként eszel kis adagokat, így nem fog raktározni, hiszen tudja, hogy úgyis nemsokára jön a következő adagnyi étel. Minden csak szokás kérdése. Azok az emberek, akik nem reggeliznek, vagy egyszerűen rendszertelen az evési szokásuk ( ami sajnos jellemző a többségre ), azoknál azért jelentkezik az elhízás, mert testünk össze van zavarodva, fogalma sincs, mikor kap újra enni, (talán este 10-kor, vagy holnap..?!) , ezért kénytelen a biztosra menni, így elraktároz mindent, amit csak lehet. Ezért akad ki sok ember, ha panaszkodik arról hogy alig eszik valamit, mégsem tud fogyni semmit. Hát ezért. 

A következő, amit nagyon fontosnak tartok: A REGGELI!!!

 

Én is tapasztalom, hogy szörnyen, de tényleg szörnyen kevesen vannak azok, akik reggelivel indítják a napjukat... főleg most, hogy itt a nyár, mindenki lustálkodhat, délben kelünk fel,és reggeli helyett már inkább ebédelünk. Na, erről sürgősen szokjunk le. Egyrészt gondoljunk csak bele, mit művelünk a gyomrunkkal. A gyomor teljesen kiürül reggelre, és ahelyett, hogy egy finom, nem megterhelő kajával töltenénk fel, egyből jön a leves, utána valamilyen fűszeres étel... teljesen mindegy, mi, de abban azért megegyezhetünk, hogy az ebéd nem egyenlő a reggelivel. Azaz, a gyomrunkat leterheljük amennyire csak lehet, és csodálkozunk, ha 10-20 év múlva emésztési problémáink lesznek. Ahogy a gyomor, vagy a szervezet, ugyanúgy pihen éjszaka, mint mi, és reggel, ahogy felébredünk, ugyanolyan lassan ébredezik szervezetünk is.  Így nem tanácsos, hogy hirtelen nagy mennyiségű, laktató ételt szolgáljunk fel neki.

Abból nincs baj, ha néha napján lustálkodunk, és nincs kedvünk reggelizni, a baj ott van, aki ezt rendszeresen így teszi.

Miért is fontos a reggeli? Egyrészt az egészséges gyomorműködés miatt nagyon fontos, hogy reggel tápláló, könnyű reggelit együnk, másrészt a munkahelyen, iskolában, akárhol, ahol hétköznaponként teljesítenünk kell, sokkal hatékonyabban tudunk koncentrálni. És ami még fontosabb, hogy az elhízás 90%-ban megakadályozható lenne, ha reggeliznénk.

És tudom, most jön az a mondat, hogy "nincs étvágyam reggel...". Sokáig én is így voltam ezzel. Én sem reggeliztem szinte soha, hanem csak akkor, ha  nagyon éhes voltam valamilyen oknál fogva. A megoldást itt is csak a hozzászoktatást jelenti. Aki nem reggelizett eddig, az bizonyára azért tette, mert nem is kívánta az ételt, nem is volt éhes. Viszont mi lenne, ha éhes lennél, és igenis már várnád a reggelit?:) 

A gyomrod ugyanúgy be kell "idomítanod" a reggelire, és akkor meglátod, egy idő után már arra fogsz ébredni, hogy korog a gyomrod. Kezd a hozzászoktatást eleinte kis mennyiséggel, például egy bögre kakaó, vagy tej, éppen amit kívánsz, és a napok teltével növeld az adagokat. 1-2 hét és már kifejezetten várni fogod a reggelit, garantálom. 

 

A következő fontos dolog, amit kiemelnék: a KELLŐ FOLYADÉKBEVITEL!!!

 

 

Tudom, ez is olyan, hogy százszor elhangzott már mindenhol, de okkal, hiszen a lakosság nagy részére az jellemző, hogy egyáltalán nem issza meg a számára megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt. A magyar ember tipikusan az, aki csak akkor iszik, ha szomjas. Ez már régen rossz. Ha szomjazol, az már annak a jele, hogy kivagy száradva. A folyadékot folyamatosan kell bevinned a szervezetedbe, akkor is, ha nem vagy szomjas, csak így tarthatod egyensúlyban a vízháztartásod. Sajnos, ez egy olyan dolog, amit ismét meg kell tanulni, és hozzászoktatni magad. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy ha magaddal viszed mindenhova a vizes flakonod, még a szobádba is. Ugyanis ha előttünk van a víz, könnyebben megissza az ember, minthogy kimászna az odújából...(én ezt saját magamon tapasztalom állandóan). 

A folyadék szó azonban nem csak a vizet foglalja magában. Ásványvízből és csapvízből együttesen 1,5 -2 litert kellene meginni átlagosan, a többi már ételekből vihető be, különféle zöldségekből, gyümölcsökből, levesekből, teákból, tejből, és minden féléből, ami vizet tartalmaz.

Szoktassuk hozzá magunkat tehát fokozatosan, hogy igyunk! Miért is fontos? A kellő folyadékmennyiség bevitele egyrészt a fogyni vágyóknak egyik alappillére, mivel az megtölti a gyomrot, telítettségi érzetet fog okozni, tehát nem fogunk máris annyit enni. Másrészt a folyamatos folyadékpótlás serkenti az emésztést, sokkal könnyebben, gyorsabban  fogunk mindent lebontani. Harmadrészt a folyadék szükséges a megfelelő oxigénellátáshoz az agyban, valamint az összes sejt működéséhez.

 

Végezetül visszatérnék a címhez. Nem véletlenül az áll benne, hogy fogyj okosan, illetve minőségi fogyókúra. Én már őszintén szólva össze sem tudom számolni, hányféle idiótábbnál idiótább diétatípusról hallottam. És ami a legrosszabb, hogy nők ezrei követik a sok hülyeséget, holott mindenkinek egyetlen módon kellene fogynia. Okosan. A baj ott kezdődik, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogyan is tevődik össze szervezetünk, mi, hogyan működik, mi mire való, és ehhez valójában semmilyen szakszerű tudás nem szükséges. A minőségi fogyás az a folyamat, amely során a szervezet semmiben nem szenved hiányt. Minden nyomelemet, tápanyagot megfelelő mennyiségben és arányban kap meg, így nem lesz semmiféle káros hatással szervezetünkre.

Amerikában most már odáig fajulnak a dolgok, hogy a tini lányok többsége képes követni a legőrültebb, legveszélyesebb "diétákat". Nemrégiben lobbant lángra a vattadiéta, amely arról szól, hogy a vattát valamilyen folyadékkal átitatva lenyelünk, ami megduzzad a gyomorban, eltelítődik tőle az ember, és órákig nem lesz éhes... ilyenkor komolyan sírhatnékom van. Az emberi hülyeség... nem ismer határokat. Ne dőljetek be semminek, semmilyen újfajta, csodahatást ígérő diétáknak, még akkor sem, ha azt egy híresség terjeszti!

 

 

Ha szeretnétek röhögni egyet a sok baromságon, íme egy cikk,amit előszeretettel ajánlok:D Azt hiszem, egy életre elfog menni a kedvetek mindenféle diétától.

 

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20120514/extrem-fogyokurak/ 

 

Összegezve a dolgokat, én azt mondom, ne legyünk hiszékenyek. Ami másnak "bevált", hát egészségére. Amiket a következő blogbejegyzéseimben fogok írni, azokban viszont semmilyen trükk nincs, egyszerűen csak a természetes módszerekhez folyamodunk. Én nem fogok reklámozni semmilyen zsírégető, vagy étvágy csökkentő kapszulát, amikor mind ezek a hatások természetes alapanyagokkal is megvalósíthatóak, csak okosnak kell lennünk. Ebben fogok segíteni.

 

Találkozzunk legközelebb is!:)

 

fffff.jpg

 

Dalma

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr466499443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.