Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Termékteszt 3. - Hidratálás

2015. január 23.

Folytatjuk a blogsorozatunkat, mely során különféle termékeket ajánlok, amelyek nekem is beváltak, illetőleg nem tartalmaznak parabéneket. Ha még nem olvastad volna az előző bejegyzéseket, kattints ide (ahol leírtam, mely összetevőket érdemes kerülni egy kozmetikai termékben), majd ide (ahol pedig néhány arctisztító termékről írtam).

Most pedig, ideje tisztázni, miért is fontos a hidratálás. Valójában, nem lenne az, ha nem lenne szennyezett a környezetünk. Régen nem gyártottak milliónyi hidratáló krémet, mivel nem volt rá szükség. Akkoriban tudták, milyen természetes gyógymódot kellett alkalmazni, ha egy kis bőrprobléma adódott. Sajnos, ezek a régi, természetes megoldások mára hátramaradtak, helyettük megjelent az egyszerűség. Ma már számtalan termék közül válogathatunk, néha azt sem tudjuk, melyik mitől jó, miért jó, és egyáltalán tényleg jó-e. Az igazság az, hogy egyik sem nyújt tökéletes végeredményt önmagában. Mellette egészségesen kell élnünk, hiszen a bőrünk is egy élő rendszer, szüksége van tápanyagokra, vízre és oxigénre is.

Tehát, a jó minőségű arckrém megválasztása csak egy lépés. Azonban, érdemes néha-néha egy tápláló, természetes arcpakolást is felrakni, mialatt kellemesen relaxálhatunk. Hiába raknak mindenféle természetes anyagot a legdrágább krémekbe, egyik sem lesz olyannyira hatékony, mint például egy házilag elkészített, rém egyszerű, mézes-olívaolajos pakolás.

Természetesen, nekem sincs időm mindig, és nem is jut eszembe a hétköznapok során, hogy arcpakolást készítsek. Próbáljunk kitűzni egy időpontot, melyet rendszeresen magunkra szánunk. Nem kell sok, hiszen mindössze 20 percről lenne szó.

Íme tehát, néhány arckrém, melyek megfizethetők, és még jó minőségűek is!

 

HIRDETÉS

Alverde Aqua 24H Balance Cremegel Meeresalge

Aki követi a blogom, tudja, hogy az Alverde termékeit nagyon szeretem. Ha választani kellene, szinte az első utam az Alverde polcokhoz vezetne. Nem állítom, hogy a legjobb minőség, de kellemes összetevői vannak, eddig nálam nem okozott  problémát.

 

 

 

HIRDETÉS

 

Bioderma Sensibio Light Krém

A Bioderma termékek kicsivel magasabb árkategóriájúak, véleményem szerint talán jóval magasabb, de aki rászán ennyit egy termékért, nem jár rosszabbul. Amit hiányolok, hogy kevés aktív hatóanyagot használ, de legalább parabénektől, parfümtől mentes. És mi ezt vesszük figyelembe leginkább, ugye?:)

 

 

Balea Med Ultra Sensitive Intenzív Krém

A Balea termékeket szintén kedvelem, egyszerűek, olcsók, mégis tudnak annyit, mint bármelyik nagy márkanév termékei. Összetevőiben nagyon szép, kellemes, mindentől mentes termék. Irritációt nem okozott, teljesen megfelel a célnak. Allergiára hajlamos bőrűeknek is ajánlott.

 

 

Manna Prémium Shea Vaj

A Shea vaj választása mindig tökéletes döntés, de ügyelnünk kell, hogy tiszta, finomítatlan minőségűt válasszunk. A Manna termékei kizárólag természetes készítményeket árulnak, így onnan bátran ajánlom akármelyik terméket. A shea vaj egy kész csoda, imádtam, hogy a tömény vaj egész napos hidratáltságot nyújt. Nem csak hogy hidratál, de a sebeket, hegeket és pattanásokat is tökéletesen gyógyítja, és nyomtalanul eltünteti.

 

 

Manna Organikus Kakaóvaj

A természetes kakaóvaj még zsírosabb, mint a shea vaj, így akinek extra hidratálásra, és sebhely gyógyításra van szüksége, azonnal csapjon le rá. Állagra bár keményebb, mint a shea vaj, így érdemes használat előtt kicsit megolvasztani. De tapasztalatom szerint, a meleg kézben is elkezd olvadozni. Emiatt talán picit macerásabb a felvitele, de annál szuperebb a hatása. Na és az illata... egyik kakaóvaj tartalmú termékhez sem hasonlítható, hiszen a natúr kakaóvajnak tömény, csoki illata van.

Arc hidratálás terén ennyi termékkel tudok előállni, ennek, oka, hogy már régóta csak is kókuszolajjal, vagy olívaolajjal végzem a hidratálást és a sminklemosást is. Mennyi pénzt megspórolok így, nem?  A fentiekkel nem volt problémám soha, bátran merem ajánlani őket, de természetesen mindenkinek a saját bőr adottságaihoz kell megválasztania a megfelelő arckrémet. De ne feledjük, óvatosan a reklámokkal és a hiedelemmel. Sokszor a legegyszerűbb, legolcsóbb termék bizonyul jobbnak, mint drágább társai.

Ha rám hallgatok, merjetek, és váltsatok át a természetes olajokra. Náluk jobb hidratáló nincs, egy termékben benne van minden, ami bőrünknek kell. Próbáljátok ki, és nem fogtok csalódni, ezt garantálom! A bőr látványosan javul, a bőr színe kiegyenlítődik, a pattanások kialakulásának esélye jóval lecsökken, a kókuszolaj antibakteriális hatása révén.

 

Testápolásra szintén tökéletes segítséget nyújt, de bátran ajánlom az alábbi termékeket:

Szerintem már meg sem lepődtök, mivel kezdem a listát.

 

Alverde Testvaj Makadámdióval és Karitévajjal

Az egyik legnépszerűbb termék, ha testápolás jön szóba. A testvajak választását jobbnak tartom, mert töményebbek, így kevés mennyiség is elegendő, illetve általában több hatóanyag van bennük. Az Alverde újabb sikert aratott ezzel a termékével, főleg nálam. Imádom, imádom és imádom. Az illata isteni, leírhatatlan, de kellemes, kissé télies hangulata van. Szép összetevők, jó hidratálás.

 

dr.Organic Aloe Verás Testvaj

Kissé drágább, de ez valóban megéri. Kellemes állagú és illatú, szuper hidratáló hatású. Rengeteg-rengeteg hatóanyagot tartalmaz, viszont nem tartalmaz káros összetevőket!

 

 

Manna Kakaóvajas Testápoló Habkrém Szűz Kókuszvajjal

A Manna termékei közül szintén bármelyik testápolót választhatjuk, itt tényleg csak az ízlésünk szab határt. Ártani nem fognak, használni annál inkább. Eddig még sosem csalódtam bennük. Teljesen natúr, alig tartalmaz összetevőt, de azok is 100%-ban természetesek.

 

 

 

Találkozzunk legközelebb is!

fffff.jpg

 

 

 

Dalma

 

 

 

Termékteszt 2. - Arctisztítás

Az előző bejegyzésemben ajánlottam pár sminklemosó terméket, amelyeket én is szívesen használok. Ha még nem olvastad volna, kattints az alábbi linkre!

 

http://szepseg-termeszetesen.blog.hu/2015/01/15/termekteszt_1_ezekre_az_osszetevokre_figyeljetek_oda

A mai bejegyzésben pedig szeretnék néhány olyan termékről írni, melyek használata során elégedett voltam, mind a hatásuk, mind az összetevőjük tekintetében.

A tökéletesen tiszta arcbőr természetesen az alapos tisztítással kezdődik. Nem csak a sminket mossuk le ilyenkor, hanem a nap folyamán termelődött felesleges olajokat, illetve a városi légszennyezésből adódó porokat, piszkokat is. Bőrünk nyílt rendszer, ezt ne felejtsük, ezért a mély tisztítást komolyan kell venni, ha el akarjuk kerülni a gyulladásokat, pattanásokat és mitesszereket.

A sminklemosó terméknél mindig legyen szempont, hogy a szemet ne csípje, kíméletes és hatékony legyen egyszerre. Jobb, ha olajtartalmú sminklemosót használunk, ugyanis az olaj a leghatékonyabb zsíroldó, egyetlen mozdulattal eltávolít mindent.

A sminklemosás után a második lépés az arctisztítás. Íme, néhány egyszerű, de jól bevált termék erre a célra:

Alverde Sensitiv Arclemosó Varázsmogyoró és Kamilla

 


Az Alverde termékek talán a személyes kedvenceim, parabénektől teljesen mentesek. Egyetlen nagy hátrányuk,
hogy alkohol tartalmuk viszonylag magas, de egy mély hidratálást követően nem okoz szárazságot a bőrben. Nem habzik, ez is igazolja, hogy nem tartalmaz habzást elősegítő anyagokat, melyek a samponban, tusfürdőben is megtalálhatóak és erősen irritáló lehet az érzékenyek számára. Illata természetes, nem erős és nem tolakodó. Állagra kellemes, kissé krémes. 

 

 

Himalaya Herbals Diós Arcradír

 

A Himalaya termékek viszonylag jó minőségűek, sokak által kedvelt kozmetikum. Véleményem szerint, nem a legjobbak, de természetesen ez bőrtípustól is függ. Az itt látható arcradír viszont személyes kedvencem a bőrradírok közül. Sminklemosás után is használható, akár napi szinten, mert a benne található diószemcsék nem durvák, éppen csak kellemesen átmasszírozzák a bőrt, miközben tisztít. Nem habzik túlságosan, ez is egy jó szempont. Illata természetes, nem irritáló.

 

 

 

 

Balea Med Ultra Sensitive Arctisztító Tej

 

Sminklemosás után is alkalmazható, kíméletes és természetes. Teljesen illatanyag, valamint parabén mentes. Érdemes ugyan ennek a típusnak a tonikját is kipróbálni!

 

 

 

 

 

 

 

Garnier Micellás víz

A Bioderma micellás vize talán egy fokkal jobbnak minősült, de véleményem szerint, a Garnier micellás vize is ugyanolyan hatékony arctisztítást végez. Egyszerű, de nagyszerű, méghozzá olcsó áron!

 

 

 

 

 

 

 

Manna szappanok

Kedvenceim, mert teljesen természetesek. Szinte az összeset merem ajánlani, de nyilván, bőrtípusnak megfelelően kell választani. Személyes kedvencem:

Manna Aloe Vera-Citromfű Szappan

 

Az illata isteni, citromos. A benne lévő mákszemcsék jólesően masszírozzák és egyben radírozzák a bőrfelszínt. Nem irritál, nem csíp, krémesen habzik, és tökéletesen tisztít. Szappan létére nem szárít annyira, bár a hidratálás elengedhetetlen, mint mindig.

Érdeme szétnézni, és válogatni a weboldalon. Rengeteg szappan áll rendelkezésre, melyek egytől-egyig csakis természetes alapanyagból készültek.

Ha még nem hallottál volna a manna szappanokról, íme a honlapjuk:

http://mannaszappan.hu/

Organique Savon Noir Classic Marokkói Fekete Szappan

 

A fekete szappanokról ódákat lehetne zengeni, mennyire jó hatással vannak a bőrre. Száraz, zsíros, vagy vízhiányos bőrre egyaránt alkalmazható, sőt, segít a pattanások eltüntetésében is.

Egy jó minőségű, tiszta fekete szappan bár drágább és nehezebben beszerezhető, de mindenképpen megéri az árát, hiszen mindössze borsónyi mennyiségű szappant kell felhabosítani kevés vízzel, amely hatására egy hatalmas habtengert kapunk. 

 

Remélem tudtam segíteni valamennyire, hogy milyen arctisztítókat érdemes venni. Legyünk okosak, ne engedjük magunkat becsapni a márkanévvel. Fontoljuk meg, és nézzünk utána a termékeknek, mielőtt beszerezzük őket.

Érdemes ellátogatni a http://kremmania.hu/ oldalra, ahol szinte az összes létező kozmetikumot megtaláljátok, ha a keresőbe beírjátok a termék nevét. Az oldal nagy előnye, hogy a termék összetevőinek listáját is feltünteti, illetve annak kockázati szintjét is jelöli, így hatalmas segítséget nyújthat, ha tanácstalanok vagyunk, milyen terméket válasszunk. Tanácsos elolvasni az adott termékhez tartozó kommenteket, véleményeket, hiszen azokra is lehet alapozni valamennyire. Segítsünk mi is a többi olvasónak, és írjuk le mi is véleményünket bármelyik használt termékkel kapcsolatban!

A következő bejegyzésben tovább haladunk, és néhány hidratáló krémet szeretnék bemutatni.

Kellemes szépülést és találkozzunk legközelebb is!

Dalma

 

Csatlakozz Te is a Facebook csoportunkhoz, hogy onnan értesült a legújabb bejegyzésekről!

Újabb csodaszer a konyhából: Szerecsendió

Bizonyára azt sokan tudják, hogy a szerecsendió jótékony hatással bír a szervezetünkre, de úgy gondolom, nem elég sokan! Ideje, hogy lerántsuk a leplet róla!

Mi is a szerecsendió?

A dió elnevezés ebben az esetben nem helytálló, csupán annyira, hogy a szerecsendió ugyanolyan kemény, mint az itthon is ismert dió. A szerecsendiófa hazánkban nem, hanem Malajziában, illetve Indonéziába, Madagaszkárban és hasonló éghajlaton érzi jól magát. A fa (ami nem diófa!) meglepően magas, akár 20 méter is lehet. A szerecsendió lényegében egy mag, amely húsos termésben helyezkedik el. Sokkal inkább hasonlít a sárgabarackra.

Mi mindenre jó?

Hosszas listák szólnak arról, hogy mennyi mindenre hat pozitívan a rendszeres fogyasztása. Lehet, hogy meglepően hangzik, de akár hisszük, akár nem, valójában mindenre jó!

 

1. Antioxidáns hatású

Ami a legelőnyösebb tulajdonsága, hogy ez is, mint sok minden más, antioxidáns hatású, azonban jóval magasabb arányban tartalmaz antioxidánsokat. Korábbi bejegyzésben említettem, hogy az antioxidáns tartalomnak köszönhetően a szabad gyökök kialakulásának megakadályozásáért felelős. ( A szabad gyökök felelősek a káros folyamatok elindításáért, például a daganatos, rákos megbetegedésekért.) Így, mindenképpen érdemes rendszeresen étkezéseinkbe iktatni egy csipetnyit, ha fiatalosak és egészségesek akarunk maradni!

2. Vágyfokozó

Aki szaglászott már a szerecsendióból, az tudja, mennyire markáns illata van a fűszernek. A vágykeltő tulajdonságát a magjában lévő illóolajnak köszönhető. Halkan súgom, hogy az illóolajban lévő miriszticin az MDA nevű drog alapanyaga, de ettől nehogy azt higgyük, hogy a szerecsendió drog! A illóolajban körülbelül 40 komponenst fedeztek fel, mely mindegyike pozitívan hat ránk.

3.Agyműködést serkentő

A szintén miriszticin nevű anyagnak köszönhetően fokozódnak az agyműködési folyamatok, javul a memória, és bónusz, hogy megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását úgy, hogy annak hatását keltő enzim működését teljesen blokkolja. (Emlékeztető, hogy a kávé is hasonló tulajdonsággal bír!)

4. Stresszoldó

Illóolajának köszönhetően szintén gátolja a "hangulatrontó" tevékenységeket a szervezetben, csökkenti a fáradtságot, antidepresszáns hatású.

5.Hányinger ellen

A frissen őrölt szerecsendió egy kis mézzel fogyasztva kiválóan segít a hányinger leküzdésében

6.Vitaminok, egészség

Rengeteg és rengeteg vitamin és nyomelem található a fűszerben, ami segít egyensúlyban tartani egészségünket, betegségekkel szemben ellenállóbbá tesz minket.

7.Fogfájás

A szerecsendió olajában az eugenol anyagnak köszönhető ez a hatása

8.Izületi panaszok

Érdemes olajával átmasszírozni a fájdalmas területeket, amely beszívódva csökkenti a gyulladást, és fájdalom csillapítóként hat.

9. Vastartalom

A magas vastartalmának köszönhetően egyrészt pótolja a hiányos állapotot a szervezetben, másrészt ezáltal vörösvérsejt-termelő hatással bír ( azaz vérképző ).

10.Vérnyomás

A szerecsendióban található réz pedig segít a vérnyomás egészséges szintjének fenntartásában, így a szív működést is javítja.

Számtalan jótékony hatása van még a felsoroltakon kívül, például hasmenés esetén hasfogó hatással bír, ugyanakkor javítja az emésztést, inhalációs adalékként a légcsőhurutos köhögéskor segít, javítja a vérkeringést, menstruációs görcsoldóként is hat, kiváló nyálkaoldók...

Egyszóval, tényleg egy kis csodaszerről beszélünk!!:)

Ha mindez még nem elég, nézzük tovább. Hölgyek, figyeljenek!

1.Kiváló bőrradír

Mi nők, tudjuk, hogy néha-néha kell egy kis felfrissülés bőrünknek. A bőr radírozás lényegében a nevéből eredően azt jelenti, hogy valamilyen szilárd, apró szemcsés anyaggal átdörzsölve az arcunkat, vagy akár egész testfelületünket leválnak a már elhalt, öregedő hámsejtek, így képes lesz megújulni és fiatalodni a bőrünk. Azonban nem mindegy, milyen szemcsés anyaggal végezzük a műveletet. Korábbi bejegyzésben említettem már a sót, vagy cukrot, amelyek kiválóak ilyen szempontól, akárcsak a szerecsendió. Ma más több kozmetikai termék is alkalmazza a bőrradír készítményekben a reszeléket, de a legszerencsésebb, ha mi magunk készítjük el. Ez a legolcsóbb és legbőrbarátabb eljárás is egyben! Elegendő egy kis kanálnyi őrölt szerecsendió, egy kis olívaolaj, vagy kókuszolaj, és már is mehet!

2.Öregedésgátló

Mivel a szerecsendió antibakteriális hatással is bír, így mindenféle bőrfertőzésnek ellenáll. Érdemes hetente, kéthetente, de havonta is jó, ha arcpakolásokkal nyugtatjuk vele a bőrünket.

3.Egészséges haj

A szerecsendió olaja kiváló lehet a töredezett hajvégek ápolásában, illetve ragyogást kölcsönöz neki. Csökkenti a hajhullást, a fejbőr vérkeringését serkenti, így a gyorsabb hajnövekedéshez is hozzájárul.

 

 

 

Néhány kiváló arcpakolás

Szerecsendió, méz fahéj

Ez a hármas "kombó" mindig is hatékony volt, és lesz is. A méz és fahéj együttes hatásáról már írtam az előzőekben, de annyit elég tudni, hogy a kettő együtt csak is extra szuper hatású lehet. A fahéj vérkeringést serkentő, élénkítő, gyulladásgátló, antibakteriális hatású, a méz pedig mindamellett, hogy ő is fertőtlenít és gyógyít, emellett számtalan vitaminnal látja el bőrünket. A fahéj felerősíti a méz hatását, és ugyanez igaz vissza is. A szerecsendió, mint harmadik komponens pedig már tényleg csak hab a tortán, ráadásul mennyei illatok lesznek....

Szerecsendió, tej

A tej szépen összehúzza a bőrt, ami egyfajta maszkként is felfogható, a ráncok ellen így kiválóan hat. Kisimítja a bőrt, és puhává teszi.

Szerecsendió, szódabikarbóna

A szódabikarbónáról már ódákat lehetne zengeni, mennyi mindenre jó... hallottunk már olyanról, hogy fogfehérítő, kiváló tisztítószer, és fájdalomcsillapító. Főleg akkor kell ilyen fajta arcpakolást alkalmazni, ha a bőr fáradt, puffadt, erősen pattanásos vagy fertőzött. A legtöbb bőrbetegségekre nagyon jó hatással lesz!

 

FIGYELEM!

A leírtak természetesen valósak, azonban kiemelendő, hogy a szerecsendió TÚLZOTT fogyasztása különféle káros mellékhatásokat idézhet elő, például hallucináció, hányás, eufórikus állapot, pupillatágulás, hasfájás, remegés, szédülés, halálfélelem...

Senkit ne ijesszen meg az itt leírtak, hiszen mint kiemeltem, túlzott fogyasztása okoz hasonló tüneteket. A mértékletes fogyasztás körülbelül 1-2 csipetnyit jelent mindössze, ennél több nem kell! Igaz hát az a mondás, hogy a jóból is megárt a sok. Ne feledjük, egy kincsesbányával van dolgunk, ha szerecsendióról beszélünk, ne féljünk tőle, de legyünk tisztába az adagokkal, mint minden más ételnél, italnál.

Ételekbe bátran használjuk, remek pikánsságot fog adni. Rengeteg recept megtalálható az interneten is, böngésszetek. De ha egy gyors, egyszerű ételre vagytok kíváncsiak, itt van egy bevált recept:

Készítsünk tejberizst, a hagyományos módon. Miután a rizs megszívta magát a tejben, és kellően megpuffadt, fűszerezzük 1-2 csipetnyi fahéjjal, majd ugyanennyi szerecsendióval, és várjuk, míg langyos lesz. Miután kihűlt egy kissé, édesítsük mézzel ízlésünk szerint. Kavarjuk össze, és már tálalhatjuk is! Bónusz, ha leturmixoljuk, ínycsiklandó, finom, rizses italt kapunk.

Jó étvágyat, és jó egészséget!

 

Forrás:https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-szerecsendio-jotekony-hatasa-15-pontban
 
 

 

Folyékony kenyerünk: A sör

Kedves olvasók! 

Tegye fel a kezét az, aki szereti a sört! Remélem sokan. Nem hiába, hiszen alacsony alkohol tartalma miatt bármikor megihatunk egy korsóval. Bár nyáron jobban eshet a hűsítő ital fogyasztása, érdemes lenne ezt a jó szokásunkat az év minden évszakában megtartani.

A sör egészséges, bármennyire is sokan gondolják, hogy nem. A sörben lévő ásványi anyagok, az élesztő, valamint a kis mennyiségű etil-alkohol jótékony hatással van szervezetünkre. 

Köztudott, hogy az élesztő rendkívül jót tesz a bőr szépségének fenntartásában, fiatalító- és ránctalanító hatással rendelkezik, és a pattanások ellen is hatékonyan felveszi a küzdelmet. Akinek problémás a bőre, érdemes lenne hetente egy-két alkalommal egy kellemes sörivást beiktatnia a mindennapokba, hiszen remek baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása van. Aki nem hiszi, járjon utána, hiszen a gyógyszertárakban még élesztőtablettákat is lehet kapni kifejezetten a problémás bőr kezelésére. De mennyivel jobb lenne, ha ezt az élményt inkább összekötnénk egy kellemes sörivással?

Ám nem csak a bőrünknek, de a hajunkkal is csodát tehet a rendszeres sörfogyasztás. A benne lévő élesztő, a B2, B6, valamint a B3 vitamin erőssé, és csillogóvá varázsolja a hajszálakat. Aki nem bánja, ha hajára önt egy kis mennyiséggel belőle, csak jól járhat. Az extra hatás érdekében jó tanács, ha a kevés sörmennyiséghez keverünk egy tojássárgáját, egy kanálnyi mézet, illetve olívaolajat. Ezekből az összetevőkből egy olyan hajpakolást készíthetünk, amely a hajunknak igazi finomság. Ha éppen nincs időnk, se kedvünk ahhoz, hogy éppen hajpakolást tegyünk fel, annak javaslom, hogy a hagyományos hajmosás művelete után öblítsük át vizes-sörös egyveleggel a hajat. Nem kell félni, hiszen a sör kesernyés illata hamar elillan.

DSC_1157 copy.jpgNa, de lépjünk is tovább. Szóval a folyékony kenyerünk szépíti a bőrt, gyönyörűen ápolja a hajat... És még mennyi mindenre jó! Például, kiválóan erősíti a körmöket! Biztosan ismerős lehet az, amikor a körmünk erőtlen, berepedezett külsőt mutat. Ezt okozhatja vitaminhiány, vagy akár a folytonos körömlakkozás, de a vegyszeres mosogatás is károsíthatja azokat. Mi sem lehetne ilyenkor a legjobb megoldás, minthogy kellemes, hűsítő sörben áztatjuk körmeinket? Meglátjuk, hogy körülbelül 2-3 alkalom után már is sokkal egészségesebb körmöket kapunk.

Most jöhet a kérdés, amit gondolom, sokan feltennének. Na de a sör hizlal, nem?! A válasz: Nem!

Pontosabban: minden hízlal, emberek. Hiszen minden ételnek van kalóriaértéke. Ezért nem szeretem az ilyen fajta kérdéseket. Nyilván, ha például a fehér csokoládéra gondolunk, amely valójában töménytelen mennyiségű cukor, jogosan vetődik fel a kérdés. Azonban úgy vélem, hogy egy egészséges életmódot képviselő, valamilyen rendszerességgel sportoló hétköznapi ember nem fog elhízni csak azért, mert egyik nap elfogyasztott fél liter sört. Nyilván a sörhas, amely sok férfi embert érint idősebb korban, nem azért alakul ki, mert állandóan sört isznak, hanem a nagy mennyiségű sör fogyasztása mellett rendszertelenül, egészségtelenül étkeznek, és mozgásszegény életmódot élnek. 

Tehát, a sörnek valóban nincs olyan nagy kalóriaértéke, mint azt gondolnánk. Fél liter sörben körülbelül 200 kcal van,
ami ha belegondolunk, nagyon is helyén való érték. A cukrozott gyümölcsitalokban ( még ha 100%-os is) például jóval több érték lakozik. És ne felejtsük el, hogy a sörben mennyi-mennyi értékes összetevő van. 

További előnye kedvenc italunknak, hogy jót tesz az emésztésünknek, hozzájárul idegrendszerünk megfelelő működéséhez, valamint fokozza az agyműködésünket a benne található magnézium, réz, cink, kálcium, kálium, jód, vas és mangán tartalmának köszönhetően. Kis alkohol tartalma miatt bár nagyobb mennyiséget is ihatunk, de tanácsos egy korsónál többet nem fogyasztani belőle, hiszen ez az a mennyiség, ami még nem megterhelő, viszont jótékony hatásait kifejtő tulajdonságokkal bír.( Persze csak felnőttkorban ) Na jó, olykor- olykor azért leguríthatunk egy korsónál többet is, de csak ha jól esik!

Egyes kutatások szerint, azok az emberek, akik rendszeresen elfogyasztottak egy pohárnyi sört, vagy egyéb kis alkohol tartalmú italt, náluk 30-35%-kal csökkent a rizikója a szív-és érrendszeri problémáknak, a szívinfarktus kialakulásának. /(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)/

Aki további előnyöket szeretne megtudni a sörfogyasztással kapcsolatban, itt a következő weboldal: 

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/1444/a-sor-jotekony-hatasairol

 

A hangsúly tehát mint mindig, itt is a mértéken van. Ne fosszuk meg a férfiakat, sem akár a sör kedvelő nőket attól, hogy néha napján elmenjenek sörözni egyet a barátokkal. Igyuk bátran, de mértékkel az értékes vitaminbombát!

Egészségetekre!

 

Találkozzunk legközelebb is!

 

Dalma

 

U.i.: Csatlakozz Te is a Facebook csoportunkhoz, hogy onnan értesülj a legújabb bejegyzésekről!

Mindent a kávéfogyasztásról! 2.

Az előző bejegyzésben már olvashattatok a kávé jótékony hatásairól, ha rendszeresen, mértékkel fogyasztjuk. A mai téma pedig arról szól, hogy hogyan, és mikor érdemes kortyolgatni annak érdekében, hogy a leghatékonyabban fejtse ki pozitív hatásait.

 

Ha esetleg érdekel az előző poszt, itt megtalálhatod:

http://szepseg-termeszetesen.blog.hu/2014/08/16/mindent_a_kavefogyasztasrol

 

A kávét ugyanis nem mindegy, mikor isszuk. Nagyon sok ember reggel, éhgyomorra fogyasztja, és a rohanás közepette a reggelit ezzel le is tudta. Szerintem sokan azért tisztában vannak vele, hogy ez egyáltalán nem helyén való. A kávé nem rendelkezik olyan tápanyagokkal, amelyre főleg reggel szükségünk volna. Sőt, mivel vízhajtó, emésztést serkentő hatású, rövid időn belül bizony érezni fogjuk a gyomrunk korgását. A kávé ugyanis a benne lévő csersav tartalom miatt savtúltengést eredményez a gyomorban.

Éppen ezért, akinek gyomorbajai vannak, egyáltalán nem tanácsos reggel, evés előtt kávéznia, hiszen hosszú távon kifejezetten káros hatásai is megmutatkoznak a helytelen kávéfogyasztásnak.

Afelől semmi kétség, hogy reggel van leginkább szüksége az embernek a "felpörgetésre". Viszont, nagyon fontos, hogy a kávét lehetőleg evés közben, vagy után fogyasszuk! Ily módon a kávéban lévő savakat az elfogyasztott étel megköti, így nem leszünk fél óra múlva újra farkaséhesek. Érdemes valamilyen teljes kiőrlésű gabonából készült terméket enni, például egy gazdagon megrakott szendvics tökéletes választás a kávé mellé.

Tehát a szabályunk a következő: Soha ne igyunk kávét éhgyomorra!

Ebből következik, hogy nem csak reggel, evés előtt, hanem a nap bármelyik szakaszában, ha éhesek vagyunk, ne fogyasszuk!

 

Hogyan igyuk?

Ahány kávéfogyasztó van, annyiféleképpen szokás inni a kávét. Van, aki tejjel, van, aki tejszínnel, cukorral, anélkül, édesítővel, de van olyan is, aki önmagában, feketén issza. Ezt általában az egyén saját ízlése határozza meg, valamint az életmód, amit képvisel.

A szokások azonban változhatnak, ahogyan haladunk előre az idővel. Személy szerint, én például régen kifejezetten írtóztam még csak a kávé illatától is, aztán szépen lassan még is vonzóvá vált... ma már, ha csak a frissen készült kávénak az illatát  érzem, egyből felmegy bennem az adrenalin szint. Eleinte a kávét úgy ittam, ahogyan a legtöbb ember: tejjel, cukorral. Később, ahogy tudatosodott bennem az egészséges táplálkozás fogalma, fokozatosan kezdtem elhagyni a cukrot, és másfajta  édesítéssel próbálkoztam: a mézzel.

Úgy gondolom, a méz a lehető legjobb választás, ha valaki édesen szereti inni a kávéját. Lehet, hogy kissé megváltozik tőle a kávé aromája attól függően, hogy milyen típusú mézet választunk, azonban, így még különlegesebb lehet a kávéivás. A méz tele van csupa olyan kinccsel, amelyre szervezetünknek igenis szüksége van, és nem tudja más tápanyagokból beszerezni. Enzimek, vitaminok, ásványi anyagok sokasága rejtőzik benne, amelyek hozzájárulnak az immunrendszerünk erősítéséhez, a szervezetünk egészségének megőrzéséhez. A hiedelemmel ellentétben, hogy a méz is csak "cukor", a méz valójában egy nagyon egészséges cukorféle. Tény, hogy magas a cukortartalma, ebből adódóan igen tömény, sűrű állagú, viszont azt sokan elfelejtik, hogy pontosan ezért keveset tudunk belőle enni...vagy inkább nyalogatni:). A mézből soha nem tudnánk annyit fogyasztani, amely átlépné azt a határt, ami már sok, és egészségtelen. A cukorból viszont annál inkább. Ezért is lehetetlen, hogy valaki a méztől hízzon. Az egyéb cukor helyettesítők, mint a xillit, nádcukor, vagy bármilyen édesítőszernél higgyük el, jobban járunk, ha a méz mellett tesszük le a voksot. (Mézből természetesen jobb, ha egyenesen termelőtől vásárlunk, de ha nincs rá lehetőség, akkor győződjünk meg arról, hogy a boltban jó minőségűt válasszunk.)

Aki nem szereti a mézet, nála lehet, hogy azért alakult ki, mert nem az ízvilágának megfelelő mézet kóstolta. Mindegyik méz más-és másféle, éppen ezért mindegyiknek megvan a maga hatása és összetétele.

Biztosan hallottunk már például arról, hogy torokfájás, köhögés ellen ajánlják az hársmézet.. Akinek viszont gyomorpanaszai vannak, például gyomorsavtúltengése, nekik az akácméz fogyasztása javallott. A mézek ízvilága is ettől függően eltér, de aki általánosságban nem kedveli a mézet, annak tanácsos akácmézet kóstolnia, mert ez egy nagyon kellemes, nyugtató hatású, nem túl tömény állagú és ízű mézfajta. Éppen ezért ezt a típusú mézet használják legtöbbször sütemények, ételeknek az édesítéséhez, így a kávét is nyugodt szívvel ihatjuk vele.

Tejjel, vagy anélkül?

Ez egy olyan kérdés, ami szintén egyénfüggő. A többség tejjel szereti, hiszen akkor kellemesebbé, ihatóbbá válik a kávé. Van, aki feketén issza, mert akkor érzi csak igazán a kávé zamatát. Ezt a kérdést illetően nincsenek szabályok. Azaz, mégis. Abban az esetben, ha valaki mézzel issza a kávét, akkor kifejezetten jó, ha tejjel isszuk. A mézről ugyanis köztudott, hogy 40°C felett már életképtelenné válnak a benne működő enzimek, így elmarad az a jótékony hatása is, amiért valójában fogyasztani kellene. Éppen ezért, a forró kávét érdemes először hideg tejjel felönteni, és csak ezután édesítsük mézzel.

És végül, következzen egy extra tipp, amivel még egészségesebbé tehetjük kávénkat:

A FAHÉJ

Egyeseknek lehet, hogy furcsán hangzik, de javaslom, hogy ha tehetik, akkor egy kis késhegynyi fahéjjal spékeljék meg a kávéjukat. A fahéj jótékony hatásairól már biztosan rengetegen hallottak. Kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztva hatékonyan csökkenti a vérnyomást, fertőtlenít, emésztésjavító, és gyomorerősítő.

Na már most akkor tudjuk, hogy a méz egészséges. A fahéj is egészséges. Na de a kettő együtt! Ezek aztán szuper párost alkotnak! A méz-fahéj keverékről cikkek százai írnak, mennyire egészséges. A méz hatásait felerősíti a fahéj, és fordítva, valamint a két anyag együtt olyan hatással is rendelkezik, mint például a szív erősítése, segít a megfázásos betegségek megelőzésében, az ízületi panaszok enyhítésében és megelőzésében. gyomorbetegségek megelőzésében, szinten tartja a szellemi-és fizikai éberségünket, valamint extra szuper immunerősítő hatással rendelkeznek, mivel külön-külön is antibakteriális tulajdonsággal bírnak... és még sorolhatnánk, mennyi mindenre hat pozitívan.

 

Egyszóval, aki szeretné még egészségtudatosabban inni szeretett kávéját, illetve fényévekkel meghosszabbítani életét, érdemes megfűszerezni egy kis fahéjjal is. Nyugodjunk meg, nem lesz tőle más íze, csupán kellemesebb lesz az illata. Próbáljátok ki, és tartsátok meg ezt a jó szokást!

 

Kellemes kávézgatást, és találkozzunk legközelebb is!

Dalma

 

U.i.: Lájkold Te is Facebook oldalunkat, ahonnan értesülhetsz a legújabb bejegyzésekről!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindent a kávéfogyasztásról! 1.

 Sajnos az emberek nagy része még mindig úgy tekint a kávéra, mint egészségtelen élvezeti cikkre. Azonban ma már egyre több kutatás szól arról, hogy mennyire jótékony a rendszeres kávéfogyasztás.

Aki kávéfüggő, annak csupa-csupa jó hírrel fogok szolgálni, de azok, akik csak néha napján isznak meg egy-egy csészével, remélem ők is megtartják jó szokásukat.

Mivel ez egy újabb olyan téma, amely rengeteg embert érint, a kávéfogyasztásról több bejegyzés is készülni fog.

A maiban általánosságban írok a kávéfogyasztás előnyeiről, a kávéban rejlő értékes hatóanyagokról, melyek pozitívan hatnak szervezetünk működésére.

Szóval, íme, a kávé, mely még a mai napig is kételyeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy valóban egészséges-e.

Az, hogy a kávé egészséges, ma már bizonyított. Ami viszont jogosan vetődik fel az ellentáborban, az a mennyiség. Hiszen valóban nem mindegy, mennyit is fogyasztunk belőle.

 

 

 

Nézzük először, mennyi minden ellen hatékony lehet a rendszeres kávéivás, valamint milyen betegségek megelőzésében vesz részt.

A kávénak a fő hatóanyag a koffein, amelyről tudjuk, hogy élénkítő hatással van szervezetünkre. A koffein bevitele jótékony, ha mértékkel tesszük ezt meg. Serkenti a vérkeringést,a  szívműködést, az agyi tevékenységeket, javítja a memóriát, fokozza az anyagcserét. Azt viszont tudni kell, hogy élénk vizelethajtó hatása is van, ami azt jelenti, hogy minden egyes kávéfogyasztás után egy nagy pohár vizet kötelező meginni! Jó esetben ezt a szervezet amúgy is jelezni fogja a szomjúságával, viszont érdemes már előtte a kávé mellé előkészíteni. Sajnos a kávézók nagy része nem szolgál automatikusan egy pohár vizet a kávé mellé, pedig ez az eljárás evidens lenne. Ilyenkor igenis szóljunk a felszolgálónak, hogy vizet is kérünk a kávé mellé.

A koffein tehát jó. De csak mértékkel. Nem szabad  átesni a ló túloldalára, hiszen azt kell megtanulnunk, hogy a fáradtságot valójában nem lehet kávéval elűzni. Csupán egy mesterséges éberséget okoz, amely pozitívan hat szervezetünkre. Azonban az elfogyasztás után sokan tapasztalják ugyanazt a fáradtságot, mint  kávéivás előtt. Ilyenkor érdemes sok folyadékot inni, illetve természetes cukrokban gazdag ételeket, gyümölcsöket enni.

Mivel a koffein fogyasztása serkenti a vérkeringést, az idegrendszer működését, egyes egyéneknél valóban nem ajánlott a kávéivás. Azoknak, akiknek szívritmusi panaszai vannak,magas vérnyomással rendelkeznek, vagy veseelégtelenségben szenvedek, nem tanácsos kávét, vagy magas koffeintartalmú italokat inni. A "felpörgetésben" mégis segíthet egy kis étcsoki, illetve a különböző zöld- és fekete teák.

A hosszú távú rendszeres kávéfogyasztás előnyei:

Jó hír, hogy akiknél nincs ilyenféle panasz, bátran beilleszthetik az egészséges étrendükbe a kávét. Hosszú távú fogyasztása egyértelműen mutatja, hogy a különböző szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében nagy arányban részt vesz, persze párosítva a mozgással, egészséges életmóddal. Meglepő bár, de tény, hogy a Parkinson-kór kialakulást is megakadályozza, amely egy olyan betegség, mely során az alacsony dopamin szint miatt megszakad az izmok és az idegek közti kapcsolat. A koffein azonban stimulálja a dopamin kialakulásának folyamatát. Bónusz, hogy az epekő kialakulását is csökkenti.

Nem csak a koffein tartalma miatt fontos ital, hanem hisszük vagy sem, magas antioxidáns hatóanyaga is segít minket fiatalon tartani, valamint megakadályozni a daganatos sejtek kialakulását, ezért vezető szerepet játszik a rákmegelőző hatását illetően. (Manapság a kozmetikumok is előszeretettel használnak kávé alapanyagú termékeket fiatalító hatásának köszönhetően.)

Számos pozitív hatással rendelkezik még a kávé, amiről hosszú lista készülhetne. Például jótékonyan hat az izmok összehúzódási képességére, ezáltal javítja a sportteljesítményt. Kedvezően hat még a májra is, amely a kávé hatására beindítja az epetermelést. Vizelethajtó hatása révén pedig fokozza a vesék munkáját. Illetve, ami még érdekesség a kávé összetételét illetően, antibakteriális hatását is kimutatták már.

 

Nos de mennyi is az annyi?

Tudni kell, hogy egy csészényi kávéban kb. 40-80 mg koffein tartalom van. Egy egészséges, felnőtt ember számára napi 3-4 csészényi kávé a megengedett, amely még jótékonyan hat a szervezetre, azonban ez persze jóval összetettebb kérdés, hiszen ezt befolyásolja az életvitel, a stressz, a munka milyensége, mozgási tevékenységek, stb... Tehát van, aki napi egy kávéval is bőven elboldogul a nap további részében, és van, akinek 3 sem elég. Sajnos, mint minden koffein tartalmú ital, a kávé is függőséget válthat ki. Ha azonban tudatosan próbálunk figyelni, hogy rendszeresen, csak a számunkra megfelelő mennyiségű kávét igyuk, akkor ez a fajta függőség még előnyös is.

 

A követező bejegyzésemben kitérek arra, mikor, illetve hogyan érdemes kávét fogyasztani, ha 100%-osan élvezni akarjuk jótékony hatásait, hiszen ez sem mindegy!

Találkozzunk legközelebb is!

 

Dalma

 

U.i.: Csatlakozz Te is a Facebook csoportunkhoz, hogy onnan értesülj a legújabb bejegyzésekről!

 

 

Egészséges nasi: az étcsoki!

Szerintem azt már sokan tudják, hogy az étcsokoládé egészségesebb, mint a tejcsoki. Viszont azt már kevesen, hogy nem csak hogy egészségesebb, de a rendszeres étcsoki fogyasztása megvédhet minket a világvezető betegségektől: a szív-és érrendszeri bajoktól, a depressziótól, valamint... most figyeljetek: az elhízástól!


Mára már kiderült egy csomó-csomó előnye az étcsokoládé fogyasztásának. Számos kutatást végeztek ezzel kapcsolatban. Íme egy, amelynek eredeti hivatkozását a leírtak után beillesztettem.

"A kutatók húsz önként jelentkező beteget vizsgáltak. Ezek enyhe szívelégtelenségben szenvedtek és a jelenlegi optimális gyógyszerelésben részesültek. A megfigyelési idő során véletlenszerű elrendezésben a csoport egyik fele kezdetben napi négy dekagramm 70 százalékos töménységű étcsokoládét evett, a másik csoport ugyanolyan súlyú és megkülönbözhetetlen külsejű, ugyanolyan édes "álcsoki" szeletet kapott, amelyben semmi nem volt a kakaóbab biológiailag kedvező flavanol anyagaiból. Ez volt a rövid vizsgálat, majd következett az egyhónapos tanulmány, amelynek során a résztvevők a csokoládéból vagy az álcsokoládéból naponta két szeletet ettek meg, ez napi nyolc gramm csokoládénak felelt meg. A valódi csokoládét és az azonos küllemű kontrollszeleteket a világ legnagyobb élelmiszeripari csoportja a vizsgálathoz külön készítette.

A vizsgálók mérték az ütőerek tágulékonyságát és a vér alvadékonyságát, mind a rövid idejű csokievés után két órával, mind az egyhavi csokoládézás végén. Az értágulat mindkét esetben igen kifejezetten jelentkezett az igazi csokoládé bevétele után, míg a csokoládé flavonol hatóanyagainak hiányában semmi ilyen nem észleltek. A vérlemezkék összetapadó képessége jelentősen csökkent, ami szintén igen kedvező gyógyszerhatást jelent. A kutatók kiemelik, hogy a hatás az egy hónapig tartó csokievés idején akár 12 órás szünet esetén is megmaradt. A csokoládé keringési elégtelenségben kiváló gyógyszernek bizonyult. (MTI)"

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/13667/az-etcsokolade-gyogyito-hatasa

 

Az étcsoki fogyasztása tehát jótékony hatással van az erek rugalmasságára, a szívre és vérkeringésünkre. Na de miért is?

 

 

Lényegében a kulcs abban rejlik, hogy a csokiban lévő kakaótartalom kiváló tápanyag a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumoknak, amelyek mialatt felfalják a számukra kedvező alapanyagot, gyulladásgátló anyagot képesek termelni, erjeszteni az összetevőkből, ami felszívódva a szervezetünkben szívvédő hatással rendelkezik.

Egyébként régebben a patikákban kimérve adták a csokit, más-más fűszerekkel keverve, attól függően, kinek milyen típusú csokoládéra volt szüksége, hiszen rengeteg betegséget meglehet vele előzni.

Miért érdemes még fogyasztani?

A legnagyobb előnye a csokinak, hogy a benne lévő kakaótartalom magas arányban tartalmaz flavonoidot, amely antioxidáns hatással bír, azaz mindenféle káros oxidációs folyamattól védik sejtjeinket, továbbá megakadályozzák a zsírsejtek lerakódását.

A kakaóban lévő összetevők közül ki kell emelni a teobromint is, amely az idegrendszerünket erősíti, illetve a koffeint, amely serkentőleg hat agyműködésünkre. A koffeint tartalma persze jóval alacsonyabb, így nyugodtan fogyaszthatják azok is, akik nem szeretnek kávézni.

És persze nem maradhat ki az a jótékony hatása sem a csokinak, ami miatt igazából szeretjük... főleg mi, Nők, akik számára örömforrás a csokievés. Igen-igen, a csokoládé tartalmaz egy  anandamid nevű vegyületet, ami valóban örömérzetet okoz, ezért függőséget is kiválthat. 

 

Az étcsoki rendszeres fogyasztása számos más kedvező hatással bírhat, például segít az emlékezőképességünk fejlesztésében is. Ezért, vizsgaidőszakban kifejezetten javaslom az egyetemistáknak, érettségi előtt állóknak, vagy bárkinek, aki egyszerűen csak szeretné karbantartani memóriáját. 

Na de térjünk is át a lényegi dolgokra. Mennyi is az annyi?

Az étcsoki attól, hogy egészségmegőrző, nem jelenti azt, hogy egy egész táblával felfalhatunk belőle akármikor, hiszen akkor már nem jótékony, hanem egészségkárosító hatással fog bírni. Az étcsoki az igazi példa arra, amikor igazán élvezni kell az ízeket, ugyanis 2-3 kockánál nem ajánlatos többet nassolgatni belőle.  Kiváló desszert lehet egy-egy főétkezés után, hiszen nem nehezíti el a gyomrot, viszont megadja azt a finom, gyengéd édes érzést... :) Én személy szerint imádom azt a kevés percet is, amikor érzem, ahogy a csoki lassan olvadozik, és krémessé válik a számban.

A másik fontos dolog, amire szeretnék kitérni, az az étcsokoládé minősége. Nagyon nem mindegy sajnos, milyen típusút veszünk le a polcokról. Nem minden esetben a drága a jó. Az mindenesetre igaz, hogy a tejcsoki nagyon alacsony kakaótartalommal rendelkezik, így azt nem is nevezném csokinak, hanem valami cukros masszának... 

Az minőségi csokoládénak vannak kritériumai, amit ha megjegyzünk, könnyen-és helyesen fogunk dönteni.

1. Minimum 50%-os legyen a kakaótartalma a csokoládénak! Ha ennél magasabbat választunk, akkor csak is jól dönthetünk. Minél magasabb, annál hatékonyabban fog minket segíteni az egészségünk megőrzésében, hiszen annál nagyobb arányban tartalmat értékes összetevőket. ez egyúttal azt is jelenti, hogy minél magasabb a kakaótartalom, annál kevesebb a  hozzáadott cukortartalom is.

2. A második kritérium az elsőből következik: Ha az összetevőket vizsgáljuk, mindig olyat válasszunk, amelynek az első összetevője a kakaóvaj,  és nem a cukor. (Mint az előző blogbejegyzéseimben írtam, az összetevők mennyiségi sorrendben szerepelnek a termékeken)

3.Minél kevesebb adalékanyag szerepeljen az összetevők között! Akkor járunk a legjobban, ha 5%-nál nem több a hozzáadott anyagok mennyisége. Egy a lényeg: ha már nem több soros az összetevő lista, hanem pár szavas, akkor biztos, hogy jól fogunk választani. 

 
Aki szeret nassolni, annak nem csak az étcsokit ajánlanám, hanem a rendszeres kakaó ivását is. Itt szintén csak annyira kell figyelni, hogy ne olyat válasszunk, amely instant, illetve édesített, hanem olyat, amit főzni kell, és csak kakaóanyagot tartalmaz. (Mellesleg ezeknek sokkal csokisabb, töményebb íze lesz!) 

 

Remélem sikerült titeket rávenni a rendszeres csoki evésre, de ha mégsem, akkor a férfiaknak, de akár a nőknek is itt egy érdekesség, ami továbbra is amellett érvel, hogy igenis, együnk csokit!!!

 

"Javítja a szexuális teljesítőképességet is

A fekete csokoládé olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik az inzulinrezisztenciát, így a szervezet cukorfelhasználása javul - fejtette ki a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke. Halmy László hozzátette: az elmúlt hónapokban végzett kutatások azt is igazolták, hogy az étcsokoládé értágító hatású, így javul a szexuális teljesítőképesség.

A professzor az étcsokoládé további jótékony hatásai között említette, hogy csökkentheti a vérnyomást és a koleszterin mennyiségét, valamint a véralvadást is fékezi.

Halmy László elmondta, korábban maga is észrevette, hogy egyes elhízott betegei kis mennyiségű fekete csokoládéval tudtak fogyni, mivel nem kívántak annyit enni más ételekből. Minél magasabb kakaótartalmú csokoládét fogyasztunk, a hatás annál erőteljesebb lesz - tette hozzá.

Hanganyag: Torda Júlia"

 

 

Találkozzunk legközelebb is, és kellemes csokievést!

Dalma

 

u.i.: Csatlakozz Te is a Facebook oldalunkhoz, ahonnan értesülhetsz a legfrissebb bejegyzésekről!

Ősanyáink csodaszere: az Almaecet

Még mindig az egészséges fogyókúra témához kapcsolódóan megosztok veletek egy olyan tippet, ami nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségesen, fokozatosan olvadjanak le rólunk azok a fránya kilók.

 

 

Íme, az a bizonyos almaecet...amelyet nagyanyáink csodaszerének is emlegetnek. Bizonyára sokan hallottak már az almaecet jótékony hatásairól, ugyanis nem csak fogyasztva érdemes felhasználni. Kevesen tudják bár, de az almaecet kitűnően ápolja a hajat, ragyogó fényt kölcsönöz neki, a pattanásoknak is ősellensége, valamint számos betegség esetén gyógyító hatása miatt kellően segíthet átlendülni a nehéz időszakokon. De erről majd későbbi bejegyzéseimben részletesebben fogok írni.

 

A csodaszerünk most már bármelyik élelmiszer boltban megtalálható, árát tekintve rendkívül olcsó, pár száz forint. A legjobb persze az lenne, ha bioboltból szereznénk be belőle. Próbáljunk minőségit venni, mert egyes termékekben lehetnek adalékanyagok is.

Az almaecet egy szuper egészséges, természetes zsírégető hatású folyadék, amelyről most már cikkek százai írnak. Egyre többen próbálják meg alkalmazni az almaecet diétát, bár, tapasztalatom szerint még mindig az a probléma, hogy félünk a természetes dolgokhoz visszanyúlni. Pedig, valójában a nagy kozmetikai cégek is felhasználják ezeket az alapanyagokat, csak sokkal kevesebb mennyiségben, megspékelve ilyen-olyan adalékanyagokkal.

 

De mennyivel jobban járnánk, ha nem mindenféle zsírégető bogyókkal etetnénk magunkat, hanem egészségesen táplálkoznánk, és a természet által nyújtott anyagok segítségével serkentenénk a fogyást?

 

Az almaecetben rejlő kulcs nem más, mint az alma flavonoid tartalma. Az almáról tudjuk, mennyire egészséges. De azt kevesen, hogy milyen magas a flavonoid tartalma. A flavonoid egy olyan növényi anyag, amely antioxidáns hatású. Az "antioxidánsság" azt jelenti, hogy mindenféle olyan oxidációs folyamatot képes megakadályozni a flavonoid, amely a sejteket károsítaná, egyszóval, a rákmegelőzés egyik alappillére lehet, ha rendszeresen almát fogyasztunk. Egyébként, az alma mellett számos olyan élelmiszer van körülöttünk, amely szintén magas flavonoid tartalommal rendelkezik ( erről is majd később ).

Az alma amellett, hogy rákmegelőző hatású, a népbetegségek kialakulását is csökkentheti (cukorbetegség, magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek). Ha már valaki viszont rendelkezik a betegségek valamelyikével, nagyon sokat javíthatunk állapotunkon, ha beillesztjük étrendünkbe.

Magas rosttartalma miatt serkenti az emésztésünket, javítja az anyagcserét. Tehát, ha valaki rendszeresen fogyaszt almát, csak is jót tehet magával, és akkor még nem is beszéltünk arról, mennyi-mennyi vitamin rejtőzik benne.

De, lássuk akkor, mi is az az almaecet. Az almaecet az almalé erjesztéséből keletkezik. Az erjedést követően oxigén hatására kialakul az ecetsav, amelyről kevesen tudják, de a pH-ja rendkívül kellemes a gyomor számára annak ellenére, hogy mindenkinek az ugrik be, hogy ha ecetről van szó, biztosan őrült savas. Az almacet rendkívül jól lúgosít, azaz inkább bázisosít minket, és megelőzi a szervezet elsavasodását. Aki refluxban szenved, annak is jó szívvel ajánlom a fogyasztását! (Tudni kell, hogy a betegségek legtöbb esetben a szervezet elsavasodása miatt alakul ki.) Nevével ellentétben, a savtartalma mindössze 5%, a 95%-át víz alkotja, és persze a számtalan ásványi anyag, vitamin és enzim.


 

Sok fogyókúra ma már a pH egyensúly alapján működik, hiszen ha a szervezet nem savasodik el, kevésbé hajlamos bármilyen betegség kialakulására, ez esetben a hízásra is kevésbé lesz hajlamos.

 

Az almaecetben jelen vannak a különféle enzimek is, amelyek lényegében az emésztési folyamatokban fognak segíteni, de hozzájárulnak a csontok erősítéséhez, ízületi fájdalmak csillapításához, és ami még fontosabb, a gombás fertőzések gyógyításához.

Miért is lehet sikeres a fogyás?

 

A fogyókúra sok esetben azért borul fel, mert nem bírjuk abbahagyni az evést. Na, az almaecet ebben is segít, ugyanis étvágycsökkentő hatású, azaz leköti a gyomorban lévő savakat, így nem lesz éhségérzetünk. Mint említettem, serkenti az anyagcserét, javítja az emésztési folyamatokat, gátolja a zsírok lerakódását, csökkenti a vércukor szintet, koleszterin szintet, fokozza a vesék működését, így kiváló méregtelenítő is. További előnye, hogy oxigént képes szállítani a sejtekhez, így a szellemi-és fizikai állapotunk is javul.

Mikor igyuk? És hogyan?!

 

Ez a kérdés kulcsfontosságú lehet. Nem mindegy, mikor, milyen mennyiségben isszuk. Lehetnek ugyanis mellékhatásai, de ezek extrém ritka esetben fordulnak elő. A megfelelő alkalmazása úgy történik, hogy a főétkezések előtt (reggel, felkelés után egyből, éhgyomorra is) 15-20 perccel megiszunk egy almaecetes-víz keveréket. Nagyon fontos, hogy HÍGÍTVA kell innunk, körülbelül egy dl vízhez egy kiskanálnyi - maximum kettő - almaecetet elkeverünk. Aki nagy mennyiségű kilótól szeretne megszabadulni, extra hatásként funkcionálhat, ha lefekvés előtt is megiszunk egy pohárnyi vizes-almaecetes keveréket.

Egyáltalán nincs borzasztó íze, enyhén savanykás lesz, de aki szereti az almát, nem lesz gondja. Teljesen olyan, mintha olyan almalevet innánk, ami nincs édesítve. Egyes receptek mézet is írnak az almaecet és víz mellé - ami szintén jól működhet, de szerintem önmagában vízzel még tökéletesebb eredményt nyújthat. ( A méz azoknak lehet jó, akik nem bírják elviselni a savanykás ízt.)

Vannak cikkek arról, hogy mennyi ideig kellene folyamatosan inni az almaecetet, de véleményem szerint sokkal jobban járunk, ha nem csak egy bizonyos ideig isszuk, és aztán le tesszük, hanem ritkán, de valamilyen rendszerességgel ( például heti 1-2 alkalommal)  továbbra is fogyasztjuk. Persze akkor már nem szükséges minden étkezés előtt, hanem javasolnám, hogy csak  a reggeli étkezés előtt igyunk, mert kellően előkészíti a gyomrot a további étkezésekre.

Amit szeretnék hangsúlyozni, hogy ne essünk a ló túloldalára! Nem szabad éjjel-nappal ecetet inni! És mint írtam, pozitív kiegészítője a fogyókúrának, de semmiféleképpen nem helyettesítője egyik étkezésnek sem.  Csak akkor működik az egész folyamat, ha mellette rendszeresen,egészségesen étkezünk, illetve mozgunk. Viszont amire még szükség lesz: Kitartás, türelem. Aki nem szeretne fogyni, viszont egészségüket szeretnék fenntartani, nekik is bátran ajánlom, hiszen az almaecet kiváló immunerősítő! 

 

 

 

Remélem, kipróbáljátok, és nem fogtok megijedni tőle - hiszen egy természetes anyagról beszélünk. Igyuk bátran, de okosan, mértékletesen!:)

 Találkozzunk legközelebb is!

 

Dalma

 

 u.i.: csatlakozz Te is a Facebook csoportunkhoz, hogy onnan értesülj az újabb bejegyzésekről!:)

 

 

A leghatékonyabb házi arcpakolások!

Csak 20 perc...

 

Bőrödnek nincs is másra szüksége, csak arra, amit a természet kínál neki. A különféle arckrémekben száz -és száz annyi összetevő van, amelyről egyáltalán nincsenek sem a bőrgyógyászok, sem azok jó véleménnyel, akik a természetesség hívei.

 

Nem régiben kutakodtam egy kicsit, és bevallom őszintén, az adatok, melyeket olvastam, engem is ledöbbentettek. Elrettentésképpen íme egy: "az OSHA hivatala 1988-ban végzett egy olyan kutatást, melynek során 2.983, kozmetikumokban található kémiai anyagot vizsgáltak meg. Ezek közül 884 mérgezőnek bizonyult!

146 daganatot/tumort okozhat

376 a bőr és a szem irritációját idézheti elő,

314 biológiai elváltozásokat eredményezhet,

218 szaporodási problémákat okozhat (egy anyag akár több helyen is szerepelhet)!

Ezek az anyagok a mai napig alkotói a vizsgált kozmetikumoknak!!!"  

Akinek van ideje, figyelmébe ajánlom a következő oldalt, ahol részletesen le van írva a káros összetevők hatásai (szerintem néhányótokon biztos lesz valami undor -féle arckifejezés),  valamint nemzetközi elnevezésük is szerepel a listán.

Hogy azért mégis én is írjak a saját tapasztalataim alapján az általam vélt leggyakrabban előforduló, és legkárosabb összetevők a következők:

Az ásványi olaj, parfüm, a különféle szulfát vegyületek,  a hidroxidok, különböző felületaktív anyagok, a habzást elősegítő anyagok, és persze az alkohol. Na már most bőrünkre ezek közül egyikre sincs jó hatással, sőt! Ha ezek közül bármelyiket is tartalmazza a termék, már érdemes lenne elgondolkodni, hogy vajon tényleg rászorulunk-e.

 Itt egy illusztráció arról, hogy milyen arányban járulnak hozzá az egészség romlásához a különböző tényezők:

vegyszerek_110628.jpg
Érdekességképpen megjegyzem, hogy az összetevők meghatározott sorrendben, mégpedig mennyiség szerint kerülnek feltüntetésre. Tehát, ha az utolsó helyen szerepül például a parfüm, akkor az azt jelenti, hogy ez az összetevő szerepel a legkevesebb mennyiségben a termékben, de ez nem jelenti azt, hogy aki érzékeny rá, annál nem jelentkezhetnek különféle tünetek.

Nem hiába vannak ma már parfümtől, ásványi olajtól, színezékektől, és egyéb parabénektől (káros anyagoktól) mentes termékek. Az ilyen típusú krémeket, samponokat és egyéb kencéket kifejezetten az érzékeny bőrűek számára fejlesztették ki. Érdemes inkább azokból válogatni.

kozmetikumvasarlas.jpg

De ha már az érzékenységről beszélünk, akkor ami biztos, az az, hogy a természetes alapanyagok senkinek sem árthatnak! Néha napján, amikor kedvünk tartja, semmi perc alatt össze kotyvaszthatunk bármilyen arc-haj vagy testpakolást, amit ha rendszeresen alkalmazunk, elképesztő változásokat tud hozni.


Amit viszont tudni kell, hogy nem mindegy, mit mivel kevergetünk össze. 

A lányok többsége érzékeny, illetve száraz bőrtípussal rendelkezik. Ez esetben nem árt tudni, melyek azok az alapanyagok, melyek extra hidratáló hatással rendelkeznek.

Akinek viszont zsírosodásra hajlamosabb bőre van, nekik olyan alapanyagok közül kell választani, amelyek képesek mattosítani, másrészt a felesleges faggyúréteget enyhén lehámlasztani a bőrről.

Mielőtt megosztanám veletek a tuti arcpakolási recepteket, előtte azonban két alapszabályt le kell fektetni! nok-arcapolas.jpeg

Miután feltettük a pakolást a bőrfelületünkre, nagyon fontos, hogy relaxáljunk! Azaz, üljünk le szépen a fenekünkre, vagy feküdjünk kényelmesen az ágyunkba,hallgassunk valami kellemes zenét, vagy egyszerűen csak csukjuk le szemünket és pihenjünk, hiszen csak is akkor fog működni az egész, ha lélekben is rákészülünk. És ez nem vicc!:)

Második szabály: általánosságban elmondható, hogy a pakolásokat nem kell 20 percnél hosszabb ideig fenn hagynunk! 

 Akkor lássuk, melyek azok a gyorsan elkészíthető, tápláló pakolások, amelyekért nem kell külön fizetned, hiszen csupa olyan alapanyagokról lesz szó, amelyeket a hűtődben, vagy a kamrában minden háztartásban megtalálható.

 

Zsíros bőr

A bőr zsírosodását okozhatják pubertás korban a nemi hormonoknak a változása, de okozhatja a stressz, dohányzás vagy rossz táplálkozási szokások. A zsíros bőr elég kellemetlen tud lenni, csillogó hatást kelt a bőr, fokozódik a pattanások, mitesszerek megjelenése. 

Ahogy az normális egyébként, ilyenkor minden nő pánikba esik, és mindent bevet, hogy segítsen a problémán, elkezd mindenféle alkohol tartalmú tonizálókat használni, ami mattosítja  a bőrt. Valójában itt borul meg az egész.

Az alkohol tartalmú tonizálóknak  a használatával a bőr legfelső vékony rétege bár valóban száraz, matt hatású lesz, viszont arról elfeledkezünk, hogy ez a réteg meg is keményedik, ami alatt nem képes lélegezni az alsóbb réteg, ahol csak gyűlik és gyűlik a faggyú továbbra is. Tehát kialakul az a bizonyos ördögi kör, és valójában az ellenkezőjét érjük el hosszú távon, amit szeretnénk. 

A fölös faggyúréteg felszívásában, és enyhe hámlasztásában tökéletes választás a paradicsom.

arcpakolas_hazilag.jpgA zsíros bőrre való arcpakolásoknak nagyon jellemző alapanyaga a paradicsom, valamint a liszt. A liszt magába szívja a felesleges faggyút a bőr felszínéről, a paradicsom leve pedig enyhe hámlasztó hatása révén segít attól megszabadulni.

További előnye, hogy gyönyörűen mattá teszi a bőrt, és gyulladásgátló hatásának köszönhetően rendszeresen alkalmazva megelőzhetjük a pattanások kialakulását. Ha éppen nincs otthon paradicsom, akkor használhatunk önmagában lisztet, amelyet kevés vízzel felhígíthatunk, majd péppé formáljuk. Ez így mehet is az arcra, hagyjuk fenn 20 percig. ( A lisztre érdemes olyan szempontból figyelni, hogy lehetőleg teljes kiőrlésűt válasszunk! )

Másik jellegzetes alapanyag zsíros bőr esetén a tojás fehérje, mely szintén képes magába szívni a felesleges faggyút, és mattosítani az arcbőrt. Heti 1 alkalommal ha megcsináljuk, 1 hónap után már látványos lesz a pozitív változás!:)


Vízhiányos bőr

Ahogy az elnevezésből is kiderül, itt a bőr vízhiányát kell feltöltenünk. Az uborka hzwz95fq.jpgerre nagyon jó megoldás lehet, amelynek a levével ha áttöröljük az arcunkat, és 20 perc után lemossuk, már is élettel telibb lesz a bőr!

Az uborkát önmagában is használhatjuk, de kiegészíthetjük bármilyen dinnyének a levével, ha van.


Minden bőrtípusra ajánlott:

Most jön a kedvencem!

Mézes-fahéjas-szerecsendiós pakolás


DSCN0162.JPG
Egy -két kanál mézben elkeverünk nagyon kis mennyiségű fahéjat, majd ha van, a fűszerkeverékek között megtalálhatjuk a szerecsendiót, amelyből szintén kis mennyiséget rakjunk a mézes-fahéjas egyvelegünkhöz. Itt az arányokat teljesen rátok bízom, arra azért vigyázzatok, hogy aki allergiás, vagy érzékeny a fahéjra, az ne rakjon bele, vagy ha igen, nagyon minimális mennyiségben.

 

A méz-fahéj együttese ugyanis extra erős antibakteriális -és fertőtlenítő hatással rendelkezik. A méz tele van olyan enzimekkel, amelyekre szervezetünkre szüksége van, ráadásul remekül hidratál, így a méz valójában az összes arcpakolás alapanyaga lehet, ezzel mellé lőni nem lehet! A fahéj a vérkeringést fogja serkenti a bőrben, ezért érezhettek enyhe égő érzést, miután felkenitek a bőrökre, de ez a méz hatása is lehet.

A szerecsendió elhagyható, mivel a remek illata mellett azért lehet rá szükség, hogy ha valaki egybe szeretné kötni a bőrradírozást egy arcpakolás felvételével, akkor a szerecsendió apró, szemcsés állaga miatt ez könnyen megvalósítható. Igazi vitamin bomba ez a pakolás, ezt tényleg bátran merem ajánlani!!:) Önmagában a méz is kitűnően gyógyítja a bőrt, hiszen seb gyógyító hatása is van.


Kurkumás arcpakolás
kurkuma.jpg

Valójában ez lenne  az első kedvencem, de egyetlen dolog miatt került a második helyre. Az erőteljes színe miatt. Aki eldönti, hogy kipróbálja, legyen vele tisztában, hogy enyhe narancssárgás árnyalat azért képződik a bőrön, miután lemostuk nagy nehezen a pakolást, (ezért inkább lefekvés előtt, vagy este ajánlom, hogy felvigyétek) azonban minden pénzt megér.

 A kurkumán kívül szükség lesz még kis mennyiségű tejre és lisztre, a lényeg, hogy pépes állagot kkurkuma_1.jpgell kialakítani.

 

 

 

 

Állítólag az indiai nők a szépségük fenntartásához rengeteg kurkumát használnak sdsd_0.jpgmind a mai napig. Ha jártatok már a drogériákban, biztosan láthattátok, hogy a kurkumát külön gyógyszeres dobozban árulják, mint szépségvitamint. A kurkuma egyébként nem csak a bőrrel tesz csodát, hanem az ízületekre is jó hatással van.

 

A kurkuma legnagyobb hatása, hogy fényévekkel jobb öregedésgátló hatással rendelkezik, mint bármi más, hiszen rengeteg antioxidánst tartalmaz.

 

Joghurtos-citromos-mézes arcpakolás

 joghurt_nagy.jpg

A pakolás legkedvezőbb hatása, hogy egyszerre hidratál, hámlaszt és tisztít. A citromnak köszönhetően bőrünk üde, friss és tiszta lesz, a joghurt szépen összehúzza a pórusokat, így feszesíti a bőrt, a méz pedig mindez alatt remekül táplál, fertőtlenít és gyógyít. Fontos, hogy a joghurt natúr legyen, nem pedig gyümölcsös!

Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon-nagyon kellemes, hűsítő ér1739994.jpgzést kelt!:) 

Ha éppen nincs otthon joghurt, akkor helyettesíthetjük túróval, vagy tejjel, azonban akkor kissé folyós állagot kapunk, de akit nem zavar, nyugodtan alkalmazza úgy is!:)



Csokis arcpakolás 1352474314611.jpg

Tudom, furán hangzik, de a csoki valójában nagyon is tápláló. Azaz nem is a csoki konkrétan, hanem az abban lévő kakaóvaj. A csokis arcpakolást érdemes minél magasabb kakaóvaj tartalmú csokiból készíteni - minimum 70 %-os legyen! ( A kakaóvaj egyébként olyannyira értékes, hogy arról külön bejegyzésem lesz! )

A csokit egyszerűen felolvasztjuk, ha magában alkalmazzuk, úgy is tökéletes, de összekeverhetjük akár joghurttal, mézzel. Isteni illatok fognak áradozni, miközben relaxálunk, és bőrünkbe szívódnak az értékes tápanyagok.:)


Tojásos arcpakolás

A tojásnak a sárgája a száraz bőrre való, amely remekül hidratálja azt.  Ezt szintúgy összekeverhetjük bármivel, akár joghurttal vagy mézzel, lényeg,hogy ízlésünknek megfelelő legyen.


Olívaolajos arcpakolás

 20120322-gyogyulj-ot-etel-melyekrol-nem.jpg

Az olívaolaj hasonlóan a kókuszolajhoz rengeteg értékes vitamint tartalmaz, ráadásul nagyon erős hidratáló hatása van, amely a száraz bőrűeknek kifejtetten igénye. Az olívaolajat magában is felkenhetjük, de szintúgy keverhetjük kedvünk szerint akár mézzel, akár citrommal.


Valójában tehát itt nincsenek kőbe vésve szabályok, hiszen úgy keverhetjük ki az arányokat, vagy a hozzávalókat, ahogy éppen kedvünk tartja, viszont vegyük figyelembe az egyes élelmiszerek hatásait, és ne ütközzünk abba a hibába, hogy két ellentétes hatást eredményező alapanyagot keverünk össze

Lényegében én sem recept alapján szoktam felkenni a pakolásokat, hanem mindenféle jótékony hatású cuccot, amit éppen otthon találok, összekeverem, és ha kedvem tartja, forradalmasítok is, és kitalálok újféle ötleteket.Amit én a leggyakrabban alkalmazok, az a méz, olívaolaj, citrom leve, és joghurt. A leírtakon kívül persze rengeteg másféle arcpakolás létezik, a zabos arcpakolástól kezdve a banánostól át az almásig... úgyhogy választék van bőven!:) 

 

 

Ne féljetek az "evésre szánt" élelmiszerektől, hiszen ami a gyomrunknak jó, az jó a bőrünknek is! Kísérletezzetek bátran, ártani nem fogtok vele! :)

Hajrá, és kellemes szépülést:)

 

 

Dalma

A XXI. század csodaszere: a kókuszolaj

Az elkövetkezendő blogsorozatomban jó pár olyan házi alapanyaggal foglak titeket megismertetni, amely tökéletes, ráadásul természetes helyettesítője a kozmetikai kencéknek!

 

Íme, a kókuszolaj– mely alig 1-2 éve jelent csak meg a boltokban, és kifejezetten nagy sikere van. Eredetileg a hagyományos napraforgó olaj helyett kezdték el használni a konyhában, de mostanra már számos más kedvező tulajdonsága miatt is egyre népszerűbb

 

Tudom, sokan ódzkodnak tőle, hiszen drágább, mint az étolaj, viszont ha kiszerelésében, és összetevőiben nézzük, rájövünk, hogy csak is jót tehetünk magunkkal. Sokan viszont azért tartanak tőle, mert nem szeretik a kókusz ízét, sem illatát ( na az ilyet sosem fogom tudni megérteni:O ), és félnek, hogy az ételek minőségét, ízét ez megváltoztathatja.

Az igazság az, hogy a kókuszolajnak a nevével ellentétben sem íze, sem illata nincs. Ez az olaj fajta szobahőmérsékleten sűrűbb halmazállapotú, fehér színű anyag, amely 25-30 fokon kezd el olvadni. Azaz, ha egy kis darabkát teszünk a serpenyőbe, másodpercek alatt folyékony állagúvá válik.

 

Aki még mindig tart tőle, akkor most ígérem azon leszek, hogy bebizonyítsam, mennyire megérni beszerezni egyet belőle. Nagyobb áruházakban most már megtalálható bárhol, illetve a különféle bioboltokban is. Nagyon fontos, hogy csak 100% tisztaságú, finomítatlan olajat vásároljunk.

 Ha valaki drágállja az árat, akkor téved, hiszen ha végigszámolgatunk az árakkal, hogy mennyi mennyiségű olajat használunk az étolajból, illetve a kókuszolajból, hát kiderül, hogy gazdaságosabb lenne a kókuszolaj mellett letenni a voksunkat.

A kókuszolajból ugyanis csak ujjhegynyi mennyiségre van szükség egy-egy főzés alkalmával ( persze ez a kaja típusától is függ ), hiszen a meleg hatására folyékonnyá válik, és szétterül az edényünk alján.

 

 

Ráadásul bebizonyították, hogy rengeteg olyan értékes tulajdonságokkal rendelkezik, ami miatt érdemes lenne lecserélnünk rá az étolajat. Kiemelkedő tulajdonsága, hogy rendszeres,  kis mennyiségű fogyasztása szívvédő hatással bír. Emellett antibakteriális, gomba –és vírusölő hatása van, gátolja a rákos sejtek kialakulását, gyulladáscsökkentő, valamint nagyban segíti a tápanyagok lassú, egyenletes felszívódását. Szóval, ha már étolaj helyett kókuszolajjal főzünk-sütünk, már óriási lépést tettünk egészségünk érdekében!

 

Na, de akkor térjünk is át a további csodás hatásaira!:)

 

  Testápolás

 

Esténként, fürdés/zuhanyzás után, amikor felpuhul a bőr, érdemes egy kis mennyiségű kókuszolajat belemasszírozni bármilyen száraz testfelületünkre. Bár nem fog úgy beszívódni a bőrbe, hogy nem hagy maga után egy olajos réteget, viszont extra hidratáló hatása nagyon is érzékelhető, ha kis idő után letöröljük a felesleges olajréteget, és majd meglepődünk, hogy milyen puha, sima lesz bőrünk tapintása!:) 

Én mondom, minden testápolónál többet ér, és többet tud. Ráadásul semmiféle adalékanyaggal nincs tömve, mint manapság a testápolók nagy része.

Nagyon szeretjük ugyanis az illatos testápolókat, ugye? Nos, én is. Nyilván való, hogy szeretünk illatozni. Márpedig ha egy testápolónak erőteljes illata van, az nem jelent mást, mint azt, hogy agyon parfümözték a terméket, vagy aromákkal dobálták tele. Ha valaki nagyon hiányolja az illatozást, ajánlom a patikákban kapható kis kiszerelésű illóolajakat. Egy fahéjas illóolaj isteni illatokat tud varázsolni…

Jegyezzük meg: minél kevésbé van illata egy terméknek, illetve minél büdösebb, annál biztosabb, hogy kis százalékban, vagy egyáltalán nem tartalmaz parfümöt!:) Egyébként ezt fel is szoktál tüntetni a termékek hátoldalán:)

 

  1.   Testradír

 

Aki szereti radírozgatni a bőrét, annak ajánlom, hogy ha már teszi, tegye csupa természetes anyaggal. Erre a kókuszolaj kiváló. A kívánt mennyiségű olajhoz adjuk kristálycukrot, és finoman dörzsölgetve testünk bármely részét könnyedén megszabadulhatunk a leválni készülő, elhalt hámsejtektől. A kókuszolajos testradír azért előnyös, mert alapszabály, hogy bármilyen radírozás után a bőrünket lehetőleg utána rögtön mélyen kell hidratálni, na ezért kell a kókuszolaj!:) Ha kókuszolajos testradírozást végzünk, nem kell utána külön testápolókkal kenni magunkat, mivel az értékes olaj beszívódik bőrünkbe, és hidratál a radírozás alatt.

 

  1. Sminklemosó

 

Én mondom, lányok… ennél jobb, hatékonyabb, olcsóbb, és kíméletesebb sminklemosó nincs a világon! Én már egy ideje csak ezt használom a smink eltávolítására… és tényleg mindent, de tényleg mindent levisz. Még  a kemény, füstös, sötét sminkekkel is könnyedén elbánik. Nem hiába kaphatóak most már nagy számmal  a drogériákban kétfázisú olaj tartalmú smink lemosó, mivel tudjuk, hogy a vízálló sminkeket egyedül az olaj képes levinni. De mi a francért vennénk külön olajtartalmú sminklemosót kitudja hány 1000 forintért, ha ott van nekünk a kókuszolaj?

 

Halkan amúgy megjegyzem, hogy bármilyen más olajfajta hatékony ilyen szempontból. Az olívaolajtól kezdve a dióolajon át, a különféle más olajig akármelyiket nyugodtan, bátran használhatjuk. Semmiféle irritáló hatásuk nincs, hiszen egy természetes anyaggal van dolgunk.

Ki is lehet próbálni, hogy a szem smink eltávolításánál nyugodtan dörzsölhetjük a szem környékét az olajjal, sőt, a vízvonalon is végig lehet húzni az olajos vattát, vagy ujjunkat. Extra hatása, hogy mialatt egy-két mozdulattal eltávolíthatjuk a sminket, közben hidratálja is bőrünk. Kell ennél jobb?! Próbáljátok ki, minden sminklemosót leköröz. Márpedig a bőrünk csak akkor lehet ápolt, ha alaposan lemossuk a napi szennyt.

A kényelem érdekében egy elhasznált krémnek a tégelyét ki szoktam mosni, teletömöm kókuszolajjal, és kész is a sminklemosónk. Egy 100 ml-es edény teletöltve az olajjal körülbelül több, mint 2 hónapig elegendő lesz. (úgy, hogy én nem csak a sminkem lemosására használom!) Ekkor szoktam utántölteni az edényt abból a kis vödörből, amiben eredetileg kapni lehet az olajat, azt hiszem az 1000 mililiteres kiszerelésű. 

Elég gazdaságos, nem?

Tipp:  Ha tényleg kipróbáljátok, akkor utána viszont tapasztaljátok azt a hátrányt sajnos, hogy az olajréteg ott marad az arcotokon. Erre különféle megoldások léteznek, akiket ez zavar. Először is, ha lemostátok az olajjal a sminket, utána azért érdemes bő vízzel átöblíteni az arcot. Tudom, a víz nem oldja az olajat, de érdemes megtenni ezt. Utána ha használ valaki arcra való törlőkendőt, áttörölheti vele arcát, így felitathatja a felesleges olajat, de én inkább egy egyszerű arctejjel átszoktam törölni az arcom, ami pedig az olajas-smink keveréket fogja leszedni.

 

Íme egy videó, ahol próbáltam demonstrálni az egész sminklemosási akciómat...

 

 

 

  1. Arckrém

Mint már említettem, testápolóként is lehet használni a kókuszolajat. És szabály, hogy ami a testünknek jó, az jó az arcunknak is!:) Ha valaki a nappali arckrémébe belekever pár ujjhegynyi mennyiségű olajat, már is sokat tett. De, a legjobb, ha önmagában, tisztán alkalmazzuk. Itt is felmerül az a probléma, hogy mi is lesz azzal a bizonyos olajréteggel, ami csillogást hagy az arcon. Hát semmi! Vékony rétegben felkenjük az arcunkra, utána egy vatta, vagy akármilyen tiszta kendővel áttöröljük az arcunkat, és már is eltűnik a csillogás. A bőrünk pedig olyan puha lesz, mint a kisbabák popsija…:O

Bónusz hatásai: a gyulladás gátló, valamint antibakteriális  hatásának köszönhetően a pattanások ellensége!

Másrészt: most már mindenhol máshol sem lehet hallani, csak a káros UV-sugárzás hatásairól, és arról, hogy mennyire vigyázni kell bőrünk védelmére. Na, a kókuszolaj, még ebben is segítséget nyújt. Habár a mai alapozók, BB krémek is rendelkeznek UV-szűrőkkel, extra védelmet nyújthat, ha napozás előtt bekenjük magunkat.

Smink alá is nyugodtan helyezhető ezzel a módszerrel, valamint éjszakai krémnek is tökéletes. Telis tele van olyan anyagokkal, amelyekre bőrödnek nagyon is szüksége van, hogy rugalmas, egészséges és szép legyen. Minden hidratáló krémet felülmúl, és hatása garantált. És még mindig kételkedsz abban, hogy megéri-e beruházni rá? Gondoljunk bele, hogy ma már több 10 000 féle típusú nappali, illetve éjszakai arckrémekkel találkozunk… azt sem tudjuk, miben különböznek egymástól. 

Valójában semmiben. A jobb minőségű termékeket sajnos meg kell fizetni, de megéri? Egy 100 milis, vagy még kevesebb kiszerelésben kapható nappali hidratáló arckrém akár 5-6000 Ft-ba is kerülhet. És mi szokott ráírva lenni? „A biztos hatás érdekében használja az xy terméknek az éjszakai arckrém változatát is!”  Mi van?!  Remélem értitek most már, hogy miért mondom, hogy gazdaságosabb a kókuszolajra beruházni.

 

  1. Szemránckrém

Bizony, akik közelítik a 25.életévüket, illetve már betöltötték, nekik már most érdemes megelőzni a bajt. A ráncokat!!:(

Óriásit segíthetünk, ha lefekvés előtt vékonyan átkenegetjük az olajjal a szemünk környékét, alul, a karikáknál, valamint szemhéjuknál, és szemünk külső sarkánál. Mivel nagyon magas az antioxidáns tartalma, nagymértékben lassíthatjuk a ráncoknak a megjelenését, valamint, akiknél  a szem alatti sötét karikák ott tátongnak, és zavarja őket, akkor észreveszik rendszeres alkalmazás után, hogy színük halványodni kezd. És itt már meg sem említem a különféle, ígéretes szemránckrémeket…

 

  1. Szempillák ápolása, növesztése

 

Lányok, én mondom, ez a hatása tetszett legjobban mind közül a kókuszolajnak. :O Ez nem ámítás, valóban iszonyúan megerősíti a pillák szerkezetét, és ha rendszeresen kenegetjük, akár kétszer olyan hosszúra is megnőhetnek!!! Viszont fontos, hogy  csak akkor tapasztalhatod a változást, ha rendszeresen, kitartóan alkalmazod a módszert.

Nyomatékosítom, hogy türelmesnek kell lenni, de megéri!!! Én minden este átkenegetem vékonyan a pillákat, és néha azt veszem észre, hogy elfelejtem kispirálozni őket egy-egy alkalommal, mert néha azt hiszem, megtettem azt a lépést.:D

 

  1. Hajápolás

Bizonyára már észrevettük, hogy a jobb minőségű samponokban egyre több olyan összetevő van, amelyekbe különféle olajakat kevernek. Ez jó, úgyhogy próbáljunk ilyen sampont választani. Az olaj ugyanis fényt ad a hajnak, és megerősíti a szerkezetét.

 

Havonta egyszer érdemes viszont hajpakolást készíteni, amelyet hajmosás előtt lehetőleg minél több ideig hagyjunk a hajon, de ha tehetjük, akkor egész éjszakán át is fennhagyhatjuk. Ha csak egy félórára, órára hagyjuk fent, már az is rengeteget segít. Érdemes a hajvégekre többet tenni, mert gyönyörűen regenerálja a sérült hajvégeket, valamint a haj többi, felső részére is nyugodtan tehetünk, így sokkal csillogóbb lesz a hajunk.

 

  1. Ajakápoló

Most már gondolom nem lep meg, hogy ha már a testünkre, arcunkra is használhatjuk a kókuszolajat, nyugodt szívvel kenegethetjük vele száraz ajkainkat is. Aki szereti, hogy ha csillog az ajka, akkor érdemes a rúzsok alá kenni az olajat, így egy lépésben tettünk két fontos dolgot, ugyanis bármilyen rúzs, ajakceruza használata előtt hidratálnunk kell az ajkunkat. Így megvédhetjük a kicserepezéstől, kiszáradástól, és élettel teli, csillogó hatást érhetünk el vele. Lányok, az ajkaitokra, és szemetekre különösen figyeljetek, mert az öregedés jelei, azaz a mikroráncok kialakulása elsőként a szem szélein, és az ajkakon jelentkeznek!

Ha azonban a kókuszolajat rendszeresen használjuk, évtizedekkel késleltethetjük a megjelenésüket.

 

Nos, ezek lettek volna a legfontosabb hatások, amelyeket nap, mint nap alkalmazni lehet. Azonban itt koránt sem ért véget a lista, amivel a kókuszolaj rendelkezik. Kutattam egy kicsit, és felsorolom azokat, amelyeket bár nem próbáltam ki, vagy nincs rá szükségem, de biztos vagyok benne a fentiekből kiindulva, hogy csodákat lehet művelni!

 

aftershave – férfiaknak különösen ajánlott, miután arcszőrzetüket borotválták. Nyugtató, és hidratáló hatása miatt használandó brotválkozás után. Nőknél ugyancsak alkalmas lehet a borotválkozás utáni ápolásban.

 

fogkrém – ha nincs kéznél fogkrém, azonban van kókuszolajunk, és szódabikarbónánk, egy-egy alkalommal kitünű helyettesítője lehet a fogkrémnek

 

sebek gyógyítása – minden féle vágás, horzsolás, szúnyogcsípés után, vagy bármiféle hámsérülés esetén érdemes bekenni a kezelt felületre.

 

szúnyogriasztó – most, hogy jön a nyár, érdemes távol tartani magunktól a vérszívókat. Egy kis borsmenta olajjal összekeverve az olajat hatásosan megfékezhetjük a szúnyogokat.

 

bőrtisztítás –akár cipők, illetve bőrkanapék tisztításában tökéletes eredményt nyújt, ha kis mennyiséggel átkenegetjük őket, hiszen mind a lakkcipőknek, egyéb bútornak ragyogó fényt kölcsönöz.

 

 

Lányok, nagyon remélem, hogy meg tudtalak titeket győzni, és rájöttetek, mennyire sok mindenben
segítségetekre lehet egyetlen egy termék! Elárulom, hogy semmi, ehhez hasonló olyan anyag nincs, ami ilyen sok mindenre tökéletes megoldást nyújthat. Szerintem mindenképp érdemes megfontolni a dolgotJ


Írjatok megjegyzést, ha bármiféle kérdés felmerül, illetve ha már valaki bármilyen formában használta a kókuszolajat, megoszthatja a tapasztalatait!:)

 

Ha tetszett nyomjatok egy lájkot!

 

 

Dalma

süti beállítások módosítása