Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Viszlát tél, viszlát mérgek!

2015. március 28.

Bizonyára sokan érezzük már a napsütés kellemes hatásait. Bizony, a tavasz már a nyakunkon van, ami azt jelenti, itt a ideje egy kis megtisztulásnak. A tisztítókúráról rengeteg tévhit kering, ideje, hogy ezeket is rendbe tegyük!

 

Miért pont tavasszal?

Felvetődhet a kérdés, de a válasz egyszerű. Az őszi-téli időszakban, a hűvös időjárás miatt hajlamosabbak vagyunk többet enni, ami nem is lenne még probléma. Csakhogy a tapasztalatok szerint, a plusz kalóriabevitel valamilyen egészségtelen, szénhidrát -, vagy zsírban gazdag ételből történik meg. Az, hogy télen többet eszünk, alapjában véve egy természetes dolog, genetikailag úgy vagyunk beállítva, hogy a túlélés érdekében raktározzunk. A nők és férfiak esetében is gyakori, hogy ebben az időszakban 1-2, esetleg több kiló plusz felszalad. Ez még nem jelent gondot, hiszen egy kis odafigyeléssel, pár hét leforgása alatt visszanyerhetjük alakunkat.

A tisztítás fontossága

A tavaszi tisztítókúrának nem az az elsődleges célja, hogy fogyjunk! (Az csak a másodlagos velejárója)

A kulcsfontossága az egész folyamatnak a belső szerveink, elsősorban a vese és máj tisztítása (ezen keresztül a belek, bőr, tüdő is képes regenerálódni), valamint a téli időszak miatt kimerülő vitamintárunk feltöltése, és a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyrebillentése.

A tisztítás során az emésztőrendszer működését kell serkenteni, amelyet rostgazdag italok-ételek fogyasztásával érhetünk el. A rohanó hétköznapokon kevesebb időnk jut magunkra, így néha még arra sem, hogy együnk, nem hogy arra, hogy mit. Ideje lelassítani, és egy hétvégénket rászánni arra, hogy feltöltődjünk testileg, lelkileg. És itt, - gondolom én - felvetődhet a kérdés:

Meddig kell tisztító kúrázni?

Erről tapasztalatom szerint igen csak megoszlanak a vélemények. Természetesen többféle tisztítókúra létezik, annak függvényében pedig más és más időintervallumot ölel fel a folyamat. Személyes véleményem szerint, egy kellemes, elviselhető és még élvezetes tisztítókúrának nem szabad többnek lenni 2-3 napnál. (Ha valaki 1 napot szán rá, az is elegendő lehet.)

LÉBÖJT KÚRA = TISZTÍTÓKÚRA?  NEM!

Természetesen, a léböjt kúráknak is megvannak az előnyei, ha az sem tart 2-3 napnál tovább. Bélrendszerünk, fogazatunk a szilárd táplálékhoz alkalmazkodik, ennél fogva a több hetes kúráknak nem vagyok híve.

A tisztítókúra nem tagadja meg szilárd táplálkozást, ha az kellően rostgazdag, emésztést serkentő hatású és lédús. A természet erre is gondolt, és olyan különleges gyümölcsök, zöldségek tárát alkotta meg, melyek ilyenkor igazán jól jönnek.

Hogyan néz ki egy tisztítókúra?

Ami fontos: szervezetünk soha nem szereti, ha drasztikusan változtatunk szokásainkon. Mielőtt belevágunk a kúrába, érdemes felkészíteni rá testünket. Azaz, FOKOZATOSAN, LASSAN, emelni kell a folyadékbevitelt, amely már önmagában is kellően előkészíti szervezetünket, hiszen így a szilárd táplálékbevitel is csökkenni fog.

Folyadékbevitel

Víz

Egy tisztítókúra alapja természetesen a fokozott folyadékfogyasztás, amelynek nagy részének víznek kell lennie. A kellő folyadék szépen kitisztítja a veséket, segíti munkájukat, az emésztésünket, valamint hozzájárul a védekezőrendszerünk megfelelő működéséhez.

Teák

A folyadék másik részét képezhetik a teafélék. Ma már rengeteg kínálat sorakozik a polcokon, sokszor azt sem tudjuk, mi kell nekünk. Egy ilyen időszak alkalmával érdemesebb valamilyen lúgosító teából beszerezni párat, de természetesen ilyenkor bármilyen gyógytea szóba jöhet, ami nem vízhajtó!  A lúgosító teák lényegében azért fontosak ilyenkor, mert a szervezetünk sav-bázis egyensúlya sajnos a mai étkezési szokásokból kifolyólag a savas irányba tolódik. "Köszönhető" ez a rengeteg tartósítószer, cukor, só és egyéb méreganyagokat tartalmazó élelmiszereknek, és persze a stressznek. Nem árt tehát, ha ebben az időszakban kicsit odafigyelünk erre. Fontos, hogy a teákat ízesítés nélkül fogyasszuk, vagy ha nagyon nem szerethető így az íze, kevés mézzel (kihűlés után) édesíthetjük.

 

Levesek

A folyadékbevitelhez hozzátartozik a levesfogyasztás is. A nagyon zsíros, nehéz leveseket ilyenkor kerüljük, helyezzük a hangsúlyt valamilyen könnyed ételre. Személyes kedvenceim a zöldségkrém levesek, közülük is a brokkoli, spárga, sárgaborsó.

Szilárd táplálékbevitel

Gyümölcsök

A tisztítás során a gyümölcsök bármelyikéből ehetünk, hiszen a téli időszakban szervezetünk vitamintára igen csak lesoványodik. Kiváló lehet az alma, körte, mandarin, ananász, szilva, őszibarack, szőlő, stb. A gyümölcsöket fogyaszthatjuk nyersen külön-külön, vagy egyesíthetjük őket egy turmixgépben is.

Zöldségek

Kiemelt zöldségfélék ilyenkor azok, amelyeknek különösen nagy méregtelenítő hatásuk van. Ilyen a zeller, cékla, savanyú káposzta, petrezselyem, grapefruit, sárgarépa és a spárga. A spárgát mindenféleképpen javasolnám, mert a tisztító hatása messze a legerősebb. Tudom, nem egy sajtburger ízű, de amit művel szervezetünkben, azt egyik takarítónő sem képes utánozni. Tapasztalhatjuk, hogy ha több spárgát fogyasztunk, vizeletünk kissé szagossá válik. Ez az erős méregtelenítő hatásának köszönhető.

 

Zabpehely

A zabpehely kiválóan alkalmas egy reggeli étkezés alkalmával. Kiválóan tisztít, rostban gazdag tápanyag. Ha zabkását készítünk, vízzel tegyük, tejet ne használjunk, mert az dehidratál. Párosíthatjuk friss gyümölcsökkel, nagyon jól illik hozzá az áfonya, szeder, banán, eper. Édesíthetünk kevés mézzel.

Mit mikor?

Célszerű, ha a gyümölcsöt, gabonaféléket az energiatartalmuk miatt reggel és délelőtt fogyasztunk, délután és az esti időszakban pedig nagy hangsúlyt fektetünk a zöldségekre, gyógyteákra. És ne feledkezzünk meg a folyamatos vízivásról!

Hangsúlyozom, hogy nem szabad éhezni, amely elkerülhető, ha megfelelően felkészítjük  gyomrunkat, valamint ha kellő mennyiségű folyadékot viszünk magunkba. Nyilván való, hogy az effajta szénhidrátszegény érkezés hosszú távon nem folytatható, ezért 2-3 napnál ne tartson tovább a kúra. Az eredményt látni és érezni is fogjuk, hiszen sokkal vitálisabbak, életerősebbek leszünk valamint közérzetünk is jobb lesz, miután "megtisztultunk". 

Mozgás jöhet?

A nagyon intenzív mozgást a kúra ideje alatt kerülni kell, hiszen az izzadással is sok nedvességet és ásványi anyagokat vesztünk. Azonban, a mozgásnak van egy fajta méregtelenítő hatása, ezért a nem megterhelő, jól eső tornát, sétát, biciklizést, görkorcsolyázást, jógát, stb. javasolnám, amely ártani nem fog, csak hasznunkra válhat. Ne fárasszuk le nagyon magunkat, hiszen ez az időszak a pihenésről, a feltöltődésről szól.

Bónusz tipp: a tisztítást kellően segítheti, ha például reggelente, éhgyomorra, 1-2 kanálnyi almaecetet 1 dl vízzel megiszunk, illetve, ha valaki nem szereti ezt a verziót, a jól bevált citromos-víz keveréket is választhatja.

Ha valaki nem olvasta még az almaecettel kapcsolatos csodás hatásokat, ide kattintva megteheti.

A tisztítás tehát nem éheztetést, vagy csak vízivást jelent, hanem olyan tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bejuttatását jelenti a szervezetbe, amely kellően feltölti azt és regenerálja. Ez maga a mennyország lesz testünknek és lelkünknek is, itt az ideje, hogy igazán élvezzük a zöldségek, gyümölcsök, ízvilágait, és jobban megismerkedjünk velük. Őszintén reménykedem benne, hogy sokan belevágtok, és ezáltal megszeretitek a természet adta lehetőségeket. Próbáljuk meg a mindennapokba is beiktatni a gyümölcs- és zöldségevést, ne csak ezen alkalomból fogyasszunk belőlük!

Íme, néhány recept a szuper finom turmixokból. Fontos, hogy egyénje válogatja, hogy ki mit szeret egymással vegyíteni. Kísérletezzetek, és próbáljatok ki mindent, amit csak kívántok!

A zöldség-gyümölcs párosítást kerüljük, kivéve, ha almáról és sárgarépáról van szó, ők ketten ugyanis nagyon hatékony párost alkotnak. A turmixokat természetesen vízzel öntsük fel.

Forrás: www.life.hu

Uborkaital
1 nagy kígyóuborka,
2 kivi,
4 szál tárkony,
6 narancs,
2 evőkanál citromlé,
2 teáskanál méz
Alma-sárgarépa turmix
2 alma hámozva,
1 sárgarépa,
50g cékla,
100g fehér szőlő
Eper-őszibarack turmix
2 maréknyi eper,
1 szem őszibarack


Kellemes pihenést, szépülést és regenerálódást kívánok! Hajrá!

u.i.: Csatlakozz Te is a Facebook csoportunkhoz, hogy onnan értesülj a legújabb bejegyzésekről!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr407310098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása