Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Te tudtad?! - Ezt jelenti a fogkrémes tubuson lévő színes csík!

2015. január 27.

Úgy döntöttem, megosztok veletek egy sztorit, ami talán önmagában nem is érdekes, de sokaknak talán hasznos lehet.

 

Már nagyon régóta, bizonyos időszakonként előjön a szám körül, szerintem allergiára hasonló tünet. Eleinte, kis piros foltok jelentek meg a szám körül, amelyek kezdetben pattanásra hasonlítottak. Azt gondoltam, biztos csak a stressz, vagy túl sok tejterméket ettem (ami nálam sokszor előfordul), vagy ki tudja, mi, de biztos ártalmatlan, majd elmúlik.

El is múlt, de jó sok kínlódás árán. A bőröm begyulladt az érintett területen, fájt, húzódott, kiszáradt és repedezett. Olyan érzés volt, mintha lemarná a bőröm valami, égett, csípett, viszketett, minden ami ilyenkor csak előjöhet... Borzalmas volt, de 3-4 napnál tovább sosem tartott. Az is jellemző volt, hogy egyik napról a másikra jelentkezett, hirtelen lobbant be.

Voltak időszakok, amikor jó sokáig nem is jött elő ez a bizonyos tünet, és így nem is foglalkoztam vele. Az elmúlt időszakban viszont egyre gyakrabban jelent meg. Ez már kezdett bosszantani. Mindhiába kerestem az okát, nem bírtam rájönni. Csökkentettem a tejtermékek mennyiségét, főleg a tej bevitelt, de semmi. Az étrendet így ki is lőttem, mert alapvetően egészségesen étkezem, odafigyelek az összetevőkre, persze néha napján én is elgyengülök, de nem gondolnám, hogy ettől jött volna ki az allergia a szám körül.

Gondoltam természetesen az arcápoló szerekre is, de ezt az elméletet is elvetettem, mert 100%-ban natúr összetevőkből álló termékeket használok évek óta, problémám nem volt belőlük soha. Valójában semmire nem volt még panaszom, allergiás hajlamaim meg végképp nem voltak.

Hiába kerestem az okokat, változtattam amit csak lehetett, eredménytelennek bizonyult minden. És akkor történt valami. Egy hozzám közel álló személynek érdekes, egyből eszébe jutott: De mi van a fogkrémmel?!

A fogkrémre őszintén szólva soha nem gondoltam volna magamtól. Megfizettem az árát rendesen a fogkrémemnek, így azt gondolja az ember, hogy nem vett rosszat. Biztos jobb, mint a többi, ha már ennyibe került. Hát nem.

Elkezdtem kutakodni, böngészni, oldalak százait olvastam a problémámmal kapcsolatosan. Több embernek is hasonló tünet jelent meg a szája körül, és ebben az esetben ők a fluor mentes fogkrémet javasolták.

Fluor mentes? Én erről nem is hallottam. Bevallom, biztos buta dolog ez tőlem. Én úgy tanultam még a biológia órán, hogy ez egy olyan nyomelem, amely igenis szükséges a csontozat és az egészséges fogazat felépítésében.

Mint kiderült, ezt helyesen tanultam. A fluor valóban segít a fogzománc erősítésében és nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy ne következzen be fogszuvasodás. Természetes formában rengeteg zöldségben, gyümölcsben, gabonafélékben megtalálható, így azt megfelelő táplálkozással elvileg elegendő mennyiségben visszük be a szervezetünkbe. A fogkrémekbe kevert fluor azonban izolált formában, azaz, mintegy "mesterséges anyag" kerül fogainkra. Kell-e akkor fluor a fogkrémekbe?

Egyesek szerint nem, mások szerint ártalmatlan. Annyi bizonyos, hogy egyre több helyen, például Nyugat-Európában már beszüntették a fluor felhasználását a fogkrémekben.

Felvetődött a kérdés: Akkor ezek szerint, a fluor tartalom miatt alakulhatott ki az allergia?

Az általam használt fogkrémen feltűnt a tubus végén található színes csík. Piros volt. Aztán, megfigyeltem egy másik közelben lévőt is, amely kék színű volt. Ez igencsak felkeltette az érdeklődésem

Sok-sok cikket olvastam ezzel kapcsolatban, amely igen csak megrémisztett. Az internetes oldalak szerint a színes csíknak nagyon is fontos szerepük van. Ezek jelzik, hogy az egyes fogkrémeket milyen gyakran lehetne használni, illetve figyelmeztetnek a fogkrém összetevőire.

A fekete csík jelzés nem takar mást,mint azt, hogy a termékben található összetevők 100%-ban szintetikusak, egészségre károsak, így ezen fogkrémeket csak hetente maximum egy alkalommal javasolt használni.

A piros jelzés arra utal, hogy a termék fele-fele arányban tartalmaz szintetikus, illetőleg természetes anyagokat.

A kék szín pedig azt jelenti, hogy a fogkrémünk 80%-ban természetes, 20%-ban mesterséges anyagokat tartalmaz, így hetente 2-3 alkalommal javasolt velük fogat mosni.

A zöld szín pedig azt jelenti, hogy 100%-ban csak természetes anyagokat tartalmaz a fogkrémünk, így ez mindennapos használatra alkalmas.

Nos, az én piros jelzésű fogkrémemmel igen csak hátrahőköltem. Megijedtem, mert visszaemlékezve, szüleim is rendszeresen felhívták a figyelmet gyerekkoromban, hogy ne nyeljem le a fogkrémet. A gyerekek az ízletes fogkrémet bizony sokszor csak kóstolgatják, és le is nyelik, roncsolva ezzel a bélflórájukat.

Mégsem akartam elhinni ezt az egészet, mivel nem találtam a termékleírásban ilyen jellegű információt egyszer sem. Ráadásul, szándékosan többször elolvastam ami a terméken állít: mindennapos használatra alkalmas.

Most akkor mi az igazság?

Az igazság az, hogy a tubusok végén feltüntetett szín csupán a gyártástechnológia szempontjából fontos, ez jelzi úgymond a tubus végét, semmi köze a termék összetételéhez.

A szín tulajdonképpen csupán a "dizájn" része, mert ha megfigyeljük, a fogkrém nevének színe, azaz a felirat megegyezik a csík színével.

A fogkrémek összetételét természetesen a gyártók kötelesek feltüntetni, így az alapján tudunk mi, vásárlók következtetni, hogy milyen arányban tartalmaz természetes, valamint szintetikus összetevőket.

Egy biztos: Amióta lecseréltem a fogkrémem fluormentesre, az allergiás tünetem nem jelent meg többé. Ennek tudatában természetesen a fluor tartalmú szájvizet is elhagytam. Azóta valóban nem jöttek a panaszok.

Mindenesetre érdekes, hogy az emberek mennyire másképp reagálnak egyes összetevőkre. Van, aki jóval magasabb fluortartalmú fogkrém használata mellett semmilyen tünetet nem észlel, másra viszont sokkalta érzékenyebb, mint én, vagy akárki más. Az allergiások száma egyre csak nő. Ez is azt mutatja, hogy egyre több és több mesterséges, illetve allergén anyag kerül szervezetünkbe. Próbáljuk őket minimalizálni, hiszen attól függetlenül, hogy nálunk nem, utódainknál kialakulhat az allergiára való hajlam, mivel örökölhető. Legyünk elővigyázatosak, tudatosak, és használjuk ki minél nagyobb arányban a természetes alternatívákat!

Remélem, tudtam pár embernek hasznos tanáccsal szolgálni, illetőleg megnyugtatni azokat, akik szintén bedőltek az internetes hiedelemnek. Továbbá, szívesen olvasnám a Ti véleményeteket, tapasztalaitokat a témával kapcsolatban.:)

 

Találkozzunk legközelebb is!

 

Dalma

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr627116043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása