Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Mindent a kávéfogyasztásról! 2.

2014. augusztus 22.

Az előző bejegyzésben már olvashattatok a kávé jótékony hatásairól, ha rendszeresen, mértékkel fogyasztjuk. A mai téma pedig arról szól, hogy hogyan, és mikor érdemes kortyolgatni annak érdekében, hogy a leghatékonyabban fejtse ki pozitív hatásait.

 

Ha esetleg érdekel az előző poszt, itt megtalálhatod:

http://szepseg-termeszetesen.blog.hu/2014/08/16/mindent_a_kavefogyasztasrol

 

A kávét ugyanis nem mindegy, mikor isszuk. Nagyon sok ember reggel, éhgyomorra fogyasztja, és a rohanás közepette a reggelit ezzel le is tudta. Szerintem sokan azért tisztában vannak vele, hogy ez egyáltalán nem helyén való. A kávé nem rendelkezik olyan tápanyagokkal, amelyre főleg reggel szükségünk volna. Sőt, mivel vízhajtó, emésztést serkentő hatású, rövid időn belül bizony érezni fogjuk a gyomrunk korgását. A kávé ugyanis a benne lévő csersav tartalom miatt savtúltengést eredményez a gyomorban.

Éppen ezért, akinek gyomorbajai vannak, egyáltalán nem tanácsos reggel, evés előtt kávéznia, hiszen hosszú távon kifejezetten káros hatásai is megmutatkoznak a helytelen kávéfogyasztásnak.

Afelől semmi kétség, hogy reggel van leginkább szüksége az embernek a "felpörgetésre". Viszont, nagyon fontos, hogy a kávét lehetőleg evés közben, vagy után fogyasszuk! Ily módon a kávéban lévő savakat az elfogyasztott étel megköti, így nem leszünk fél óra múlva újra farkaséhesek. Érdemes valamilyen teljes kiőrlésű gabonából készült terméket enni, például egy gazdagon megrakott szendvics tökéletes választás a kávé mellé.

Tehát a szabályunk a következő: Soha ne igyunk kávét éhgyomorra!

Ebből következik, hogy nem csak reggel, evés előtt, hanem a nap bármelyik szakaszában, ha éhesek vagyunk, ne fogyasszuk!

 

Hogyan igyuk?

Ahány kávéfogyasztó van, annyiféleképpen szokás inni a kávét. Van, aki tejjel, van, aki tejszínnel, cukorral, anélkül, édesítővel, de van olyan is, aki önmagában, feketén issza. Ezt általában az egyén saját ízlése határozza meg, valamint az életmód, amit képvisel.

A szokások azonban változhatnak, ahogyan haladunk előre az idővel. Személy szerint, én például régen kifejezetten írtóztam még csak a kávé illatától is, aztán szépen lassan még is vonzóvá vált... ma már, ha csak a frissen készült kávénak az illatát  érzem, egyből felmegy bennem az adrenalin szint. Eleinte a kávét úgy ittam, ahogyan a legtöbb ember: tejjel, cukorral. Később, ahogy tudatosodott bennem az egészséges táplálkozás fogalma, fokozatosan kezdtem elhagyni a cukrot, és másfajta  édesítéssel próbálkoztam: a mézzel.

Úgy gondolom, a méz a lehető legjobb választás, ha valaki édesen szereti inni a kávéját. Lehet, hogy kissé megváltozik tőle a kávé aromája attól függően, hogy milyen típusú mézet választunk, azonban, így még különlegesebb lehet a kávéivás. A méz tele van csupa olyan kinccsel, amelyre szervezetünknek igenis szüksége van, és nem tudja más tápanyagokból beszerezni. Enzimek, vitaminok, ásványi anyagok sokasága rejtőzik benne, amelyek hozzájárulnak az immunrendszerünk erősítéséhez, a szervezetünk egészségének megőrzéséhez. A hiedelemmel ellentétben, hogy a méz is csak "cukor", a méz valójában egy nagyon egészséges cukorféle. Tény, hogy magas a cukortartalma, ebből adódóan igen tömény, sűrű állagú, viszont azt sokan elfelejtik, hogy pontosan ezért keveset tudunk belőle enni...vagy inkább nyalogatni:). A mézből soha nem tudnánk annyit fogyasztani, amely átlépné azt a határt, ami már sok, és egészségtelen. A cukorból viszont annál inkább. Ezért is lehetetlen, hogy valaki a méztől hízzon. Az egyéb cukor helyettesítők, mint a xillit, nádcukor, vagy bármilyen édesítőszernél higgyük el, jobban járunk, ha a méz mellett tesszük le a voksot. (Mézből természetesen jobb, ha egyenesen termelőtől vásárlunk, de ha nincs rá lehetőség, akkor győződjünk meg arról, hogy a boltban jó minőségűt válasszunk.)

Aki nem szereti a mézet, nála lehet, hogy azért alakult ki, mert nem az ízvilágának megfelelő mézet kóstolta. Mindegyik méz más-és másféle, éppen ezért mindegyiknek megvan a maga hatása és összetétele.

Biztosan hallottunk már például arról, hogy torokfájás, köhögés ellen ajánlják az hársmézet.. Akinek viszont gyomorpanaszai vannak, például gyomorsavtúltengése, nekik az akácméz fogyasztása javallott. A mézek ízvilága is ettől függően eltér, de aki általánosságban nem kedveli a mézet, annak tanácsos akácmézet kóstolnia, mert ez egy nagyon kellemes, nyugtató hatású, nem túl tömény állagú és ízű mézfajta. Éppen ezért ezt a típusú mézet használják legtöbbször sütemények, ételeknek az édesítéséhez, így a kávét is nyugodt szívvel ihatjuk vele.

Tejjel, vagy anélkül?

Ez egy olyan kérdés, ami szintén egyénfüggő. A többség tejjel szereti, hiszen akkor kellemesebbé, ihatóbbá válik a kávé. Van, aki feketén issza, mert akkor érzi csak igazán a kávé zamatát. Ezt a kérdést illetően nincsenek szabályok. Azaz, mégis. Abban az esetben, ha valaki mézzel issza a kávét, akkor kifejezetten jó, ha tejjel isszuk. A mézről ugyanis köztudott, hogy 40°C felett már életképtelenné válnak a benne működő enzimek, így elmarad az a jótékony hatása is, amiért valójában fogyasztani kellene. Éppen ezért, a forró kávét érdemes először hideg tejjel felönteni, és csak ezután édesítsük mézzel.

És végül, következzen egy extra tipp, amivel még egészségesebbé tehetjük kávénkat:

A FAHÉJ

Egyeseknek lehet, hogy furcsán hangzik, de javaslom, hogy ha tehetik, akkor egy kis késhegynyi fahéjjal spékeljék meg a kávéjukat. A fahéj jótékony hatásairól már biztosan rengetegen hallottak. Kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztva hatékonyan csökkenti a vérnyomást, fertőtlenít, emésztésjavító, és gyomorerősítő.

Na már most akkor tudjuk, hogy a méz egészséges. A fahéj is egészséges. Na de a kettő együtt! Ezek aztán szuper párost alkotnak! A méz-fahéj keverékről cikkek százai írnak, mennyire egészséges. A méz hatásait felerősíti a fahéj, és fordítva, valamint a két anyag együtt olyan hatással is rendelkezik, mint például a szív erősítése, segít a megfázásos betegségek megelőzésében, az ízületi panaszok enyhítésében és megelőzésében. gyomorbetegségek megelőzésében, szinten tartja a szellemi-és fizikai éberségünket, valamint extra szuper immunerősítő hatással rendelkeznek, mivel külön-külön is antibakteriális tulajdonsággal bírnak... és még sorolhatnánk, mennyi mindenre hat pozitívan.

 

Egyszóval, aki szeretné még egészségtudatosabban inni szeretett kávéját, illetve fényévekkel meghosszabbítani életét, érdemes megfűszerezni egy kis fahéjjal is. Nyugodjunk meg, nem lesz tőle más íze, csupán kellemesebb lesz az illata. Próbáljátok ki, és tartsátok meg ezt a jó szokást!

 

Kellemes kávézgatást, és találkozzunk legközelebb is!

Dalma

 

U.i.: Lájkold Te is Facebook oldalunkat, ahonnan értesülhetsz a legújabb bejegyzésekről!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr466625459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása