Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Ősanyáink csodaszere: az Almaecet

2014. július 20.

Még mindig az egészséges fogyókúra témához kapcsolódóan megosztok veletek egy olyan tippet, ami nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségesen, fokozatosan olvadjanak le rólunk azok a fránya kilók.

 

 

Íme, az a bizonyos almaecet...amelyet nagyanyáink csodaszerének is emlegetnek. Bizonyára sokan hallottak már az almaecet jótékony hatásairól, ugyanis nem csak fogyasztva érdemes felhasználni. Kevesen tudják bár, de az almaecet kitűnően ápolja a hajat, ragyogó fényt kölcsönöz neki, a pattanásoknak is ősellensége, valamint számos betegség esetén gyógyító hatása miatt kellően segíthet átlendülni a nehéz időszakokon. De erről majd későbbi bejegyzéseimben részletesebben fogok írni.

 

A csodaszerünk most már bármelyik élelmiszer boltban megtalálható, árát tekintve rendkívül olcsó, pár száz forint. A legjobb persze az lenne, ha bioboltból szereznénk be belőle. Próbáljunk minőségit venni, mert egyes termékekben lehetnek adalékanyagok is.

Az almaecet egy szuper egészséges, természetes zsírégető hatású folyadék, amelyről most már cikkek százai írnak. Egyre többen próbálják meg alkalmazni az almaecet diétát, bár, tapasztalatom szerint még mindig az a probléma, hogy félünk a természetes dolgokhoz visszanyúlni. Pedig, valójában a nagy kozmetikai cégek is felhasználják ezeket az alapanyagokat, csak sokkal kevesebb mennyiségben, megspékelve ilyen-olyan adalékanyagokkal.

 

De mennyivel jobban járnánk, ha nem mindenféle zsírégető bogyókkal etetnénk magunkat, hanem egészségesen táplálkoznánk, és a természet által nyújtott anyagok segítségével serkentenénk a fogyást?

 

Az almaecetben rejlő kulcs nem más, mint az alma flavonoid tartalma. Az almáról tudjuk, mennyire egészséges. De azt kevesen, hogy milyen magas a flavonoid tartalma. A flavonoid egy olyan növényi anyag, amely antioxidáns hatású. Az "antioxidánsság" azt jelenti, hogy mindenféle olyan oxidációs folyamatot képes megakadályozni a flavonoid, amely a sejteket károsítaná, egyszóval, a rákmegelőzés egyik alappillére lehet, ha rendszeresen almát fogyasztunk. Egyébként, az alma mellett számos olyan élelmiszer van körülöttünk, amely szintén magas flavonoid tartalommal rendelkezik ( erről is majd később ).

Az alma amellett, hogy rákmegelőző hatású, a népbetegségek kialakulását is csökkentheti (cukorbetegség, magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek). Ha már valaki viszont rendelkezik a betegségek valamelyikével, nagyon sokat javíthatunk állapotunkon, ha beillesztjük étrendünkbe.

Magas rosttartalma miatt serkenti az emésztésünket, javítja az anyagcserét. Tehát, ha valaki rendszeresen fogyaszt almát, csak is jót tehet magával, és akkor még nem is beszéltünk arról, mennyi-mennyi vitamin rejtőzik benne.

De, lássuk akkor, mi is az az almaecet. Az almaecet az almalé erjesztéséből keletkezik. Az erjedést követően oxigén hatására kialakul az ecetsav, amelyről kevesen tudják, de a pH-ja rendkívül kellemes a gyomor számára annak ellenére, hogy mindenkinek az ugrik be, hogy ha ecetről van szó, biztosan őrült savas. Az almacet rendkívül jól lúgosít, azaz inkább bázisosít minket, és megelőzi a szervezet elsavasodását. Aki refluxban szenved, annak is jó szívvel ajánlom a fogyasztását! (Tudni kell, hogy a betegségek legtöbb esetben a szervezet elsavasodása miatt alakul ki.) Nevével ellentétben, a savtartalma mindössze 5%, a 95%-át víz alkotja, és persze a számtalan ásványi anyag, vitamin és enzim.


 

Sok fogyókúra ma már a pH egyensúly alapján működik, hiszen ha a szervezet nem savasodik el, kevésbé hajlamos bármilyen betegség kialakulására, ez esetben a hízásra is kevésbé lesz hajlamos.

 

Az almaecetben jelen vannak a különféle enzimek is, amelyek lényegében az emésztési folyamatokban fognak segíteni, de hozzájárulnak a csontok erősítéséhez, ízületi fájdalmak csillapításához, és ami még fontosabb, a gombás fertőzések gyógyításához.

Miért is lehet sikeres a fogyás?

 

A fogyókúra sok esetben azért borul fel, mert nem bírjuk abbahagyni az evést. Na, az almaecet ebben is segít, ugyanis étvágycsökkentő hatású, azaz leköti a gyomorban lévő savakat, így nem lesz éhségérzetünk. Mint említettem, serkenti az anyagcserét, javítja az emésztési folyamatokat, gátolja a zsírok lerakódását, csökkenti a vércukor szintet, koleszterin szintet, fokozza a vesék működését, így kiváló méregtelenítő is. További előnye, hogy oxigént képes szállítani a sejtekhez, így a szellemi-és fizikai állapotunk is javul.

Mikor igyuk? És hogyan?!

 

Ez a kérdés kulcsfontosságú lehet. Nem mindegy, mikor, milyen mennyiségben isszuk. Lehetnek ugyanis mellékhatásai, de ezek extrém ritka esetben fordulnak elő. A megfelelő alkalmazása úgy történik, hogy a főétkezések előtt (reggel, felkelés után egyből, éhgyomorra is) 15-20 perccel megiszunk egy almaecetes-víz keveréket. Nagyon fontos, hogy HÍGÍTVA kell innunk, körülbelül egy dl vízhez egy kiskanálnyi - maximum kettő - almaecetet elkeverünk. Aki nagy mennyiségű kilótól szeretne megszabadulni, extra hatásként funkcionálhat, ha lefekvés előtt is megiszunk egy pohárnyi vizes-almaecetes keveréket.

Egyáltalán nincs borzasztó íze, enyhén savanykás lesz, de aki szereti az almát, nem lesz gondja. Teljesen olyan, mintha olyan almalevet innánk, ami nincs édesítve. Egyes receptek mézet is írnak az almaecet és víz mellé - ami szintén jól működhet, de szerintem önmagában vízzel még tökéletesebb eredményt nyújthat. ( A méz azoknak lehet jó, akik nem bírják elviselni a savanykás ízt.)

Vannak cikkek arról, hogy mennyi ideig kellene folyamatosan inni az almaecetet, de véleményem szerint sokkal jobban járunk, ha nem csak egy bizonyos ideig isszuk, és aztán le tesszük, hanem ritkán, de valamilyen rendszerességgel ( például heti 1-2 alkalommal)  továbbra is fogyasztjuk. Persze akkor már nem szükséges minden étkezés előtt, hanem javasolnám, hogy csak  a reggeli étkezés előtt igyunk, mert kellően előkészíti a gyomrot a további étkezésekre.

Amit szeretnék hangsúlyozni, hogy ne essünk a ló túloldalára! Nem szabad éjjel-nappal ecetet inni! És mint írtam, pozitív kiegészítője a fogyókúrának, de semmiféleképpen nem helyettesítője egyik étkezésnek sem.  Csak akkor működik az egész folyamat, ha mellette rendszeresen,egészségesen étkezünk, illetve mozgunk. Viszont amire még szükség lesz: Kitartás, türelem. Aki nem szeretne fogyni, viszont egészségüket szeretnék fenntartani, nekik is bátran ajánlom, hiszen az almaecet kiváló immunerősítő! 

 

 

 

Remélem, kipróbáljátok, és nem fogtok megijedni tőle - hiszen egy természetes anyagról beszélünk. Igyuk bátran, de okosan, mértékletesen!:)

 Találkozzunk legközelebb is!

 

Dalma

 

 u.i.: csatlakozz Te is a Facebook csoportunkhoz, hogy onnan értesülj az újabb bejegyzésekről!:)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr626525903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása