Szépüljünk fillérekből!

Szépüljünk természetesen!

Kezdjük az alapoktól!

2014. június 29.

Mi az egészséges, ragyogó bőr titka?- nos, tévedsz, ha azt hiszed, hogy akkor lesz szép, élettel teli a bőröd, ha drága, ígéretesnek hangzó termékekkel kened nap, mint nap.

barbara-palvin-visage-loreal-1.png

Nem állítom, hogy nem képesek javítani „vészhelyzet” esetén, de ami sokkal, de sokkal inkább lényegesebb, és amin a hangsúly van, az valójában nem más, mint a táplálkozás.

Sokszor nem is sejtjük, mitől alakulhat ki egy-egy csúnyaság az arcunkon, vagy bárhol a bőrfelületünkön. Ráfogjuk, hogy biztosan csak a hormonok szórakoznak. Valójában a genetika csak nevetségesen kis mértékben határozza meg, milyen állapotú a bőrünk. 

Nyilván, gondolom néha Te is észrevetted, hogy amikor „azok a napok vannak”, néha kijön bizony egy-két rondaság főleg az arcon, de ebben az időszakban bárhol megjelenhetnek. Na, ez igenis a hormonoknak „köszönhető”. Hogy miért is? Hogy megértsük, először is tisztázni kell, mi is valójában az a bizonyos pattanás…

pattanasok.jpgA pattanás, vagy más néven az akne akkor keletkezik, ha a bőrünkben fokozódik a faggyútermelés, és vastag faggyúréteg alakul ki a felszínén. Ekkor ugyanis a bőr nem jut elég levegőhöz, másrészt az elhalt hámsejtek, amelyek le akarnának válni, nem tudnak, ezért úgymond beleragadnak a faggyúrétegbe. Tehát, a faggyú bent reked a faggyúmirigyben, valamint a szőrtüszők kivezető nyílásai beszűkülnek. Bizonyos idő után azonban már a megtelt faggyúmirigy nem képes tárolni a nagy mennyiségű faggyút, az kiülepszik a bőrfelszínre, amit az immunrendszerünk nem nagyon néz jó szemmel, így ellentámadásba lendül. Hisszük vagy sem, de amikor genny képződik, az már pozitív jel, hiszen ez jelzi az immunrendszerünk aktív védekező mechanizmusát.

Ha viszont beleavatkozunk a folyamatba – gondolok itt a nyomkodásra, piszkálásra, folytonos kenegetésre – a gyulladás továbbterjedhet. Igeeen, itt nyomatékosítom még egyszer, hogy nem szabad minden percben különféle pattanástalanító, meg isten tudja milyen krémekkel kenni a pattanást, mivel a bőr mély rétegébe, ahonnan ered a baj, nem képes beszívódni a krém. Hagyjuk inkább szellőzni a bőrt, ne tömítsük el még jobban a pórusainkat. Vannak azonban csodaszerek, amelyek ilyenkor nagyon szépen felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát, amelyekről a későbbiekben szó lesz.;)

 

Mint említettem, a pattanást tehát a fokozott faggyútermelés okozza. És vajon mi okozza a fokozott faggyútermelést?  Ilyen tényező például az említett menstruáció. A vérzés előtt egy héttel körülbelül, csökken az ösztrogén szint, nő viszont a progeszteron szintje, ez pedig bőr zsírosodását eredményezi.

Ez azonban egy természetes jelenség, amely 2-3 nap alatt rendeződik is, sőt, vannak olyan szerencsés lányok, akiknél ez elő sem fordul.

Valójában, ami meghatározza bőrünk milyenségét, azaz a faggyútermelődést mennyiségét, azok a környezeti tényezők. Gondolok itt a stresszre, külső, nem megfelelő kezelésekre, a dohányzásra, illetve a táplálkozásra.

És igen, akár hisszük, akár nem, bőrünk szépségét csaknem 80%-ban az határozza meg, hogy miket eszünk, iszunk.A finomított szénhidrátok nagy mennyiségben ugyanis rendkívül zsírossá tehetik a bőrt.fe.jpg

Félreértés ne essék, szénhidrátra szükségünk van! Viszont szénhidrát és szénhidrát között óriási különbségek vannak. Minőségi szénhidrátot minden nap magunkhoz kell venni ahhoz, hogy a szervezet ellenálló képessége erősödjön, valamint agyunk megfelelő intenzitással működjön. Ide tartoznak a gabonafélék, gyümölcsök, illetve zöldségek, melyeknek nagyon magas a rosttartalmuk, ezáltal a szervezet hosszabb ideig fogja őket megemészteni, ezért sem emelik meg a vércukorszintet.

A finomított szénhidrátok az én nyelvem szerint azok, amelyek valójában semmilyen hasznos, számunkra szükséges összetevővel nem rendelkeznek. Ilyenek a „szemét kaják”.

 

A finomítás szó is jelzi, hogy itt emberi beavatkozásról van szó, amelynek során az amúgy hasznos szénhidrátglycemic_index-pic.png alapanyagból olyan végterméket fognak elő állítani mesterségesen –pl adalékanyagok, színezékek,ízfokozók hozzáadásával ,-  amelyek megváltoztatják a szénhidrát felszívódásának folyamatát-, márpedig ha megváltozik, az a szervezetnek csak is káros lehet.

 

 

Hogy értsük, miről van szó, a glikémiás indexről is szót kell ejtenünk.  Ez az index azt mutatja, hogy az egyes élelmiszerek elfogyasztása után mennyire emelkedik meg a vércukorszintünk a szőlőcukorhoz képest. Az a normális, ha lassan, fokozatosan emelkedik a vércukorszint, és étkezés után 1-2 órával az eredeti szintjére áll vissza.

A finomított szénhidrátok esetében a GI index rohamosan nő, akár kétszerese, háromszorosára is felszökhet a vércukor szintje, majd 1-2 óra eltelte után ugyanolyan gyors sebességgel, hirtelen leesik. Ekkor történik az, hogy újból farkas éhesek leszünk. Ezt nevezik jojo-effektusnak.

Biztosan tapasztaltad már, ha például tészta alapú ételeket eszel, 2-3 óra után ugyan olyan éhes leszel, vagy még éhesebb, mielőtt megettük volna a finomságot:D

Ez nem csak a bőrödnek káros, hanem negatívan befolyásolja az anyagcsere működését, a szívműködést, vérkeringést, és a zsírtermelést is. Ha rendszeresen ilyen élelmiszereket fogyasztunk, akkor jön a baj, a nők rémálma… a narancsbőr ( erről külön bejegyzésem lesz, hogy hogyan lehet kezelni), majd, amitől még jobban rettegünk, az elhízás…ééééés .. a pattanások!!!:O

Egyszóval, nem is sejtenénk, milyen komplexen működik a szervezetünk. Valójában itt minden mindennel összefügg. És akkor még szót sem ejtettünk azokról a szerencsétlen helyzetben lévő emberekről, akik valamilyen érzékenységben szenvednek. ( laktóz érzékenység, tejfehérje  érzékenység, liszt érzékenység...) Ha közöttetek valakinek van valamilyen típusú érzékenysége, biztos vagyok benne, hogy a bőrén is látszódtak a tünetek.

 

Végül, lazításképpen , és főleg biztatásképpen, íme néhány olyan bőrbarát alapanyag, melyekből érdemes minél többet magunkhoz venni, de fontos, hogy nyersen, hiszen így marad csak meg 100%-osan a hasznos anyag tartalmuk.

5.jpg

UBORKA – Ha figyeljük, mostanában egyre több uborkás arctisztítót lehet kapni a drogériákban. Az uborkának nagyon jó nyugtató hatása van, de ami még hasznosabb, az a hidratáló hatása. Közel 70-80%-os víztartalma miatt jó hatással van a száraz bőrre, valamint, akinek nem egyenletes a bőrszíne, ő is bátran fogyassza!

CUTRUSFÉLÉK –citrom, narancs, grépfrút, stb… - Nagyon magas C-vitamin tartalmuk van, ami a kollagén termelődését segíti elő, ami feszesíti az arcbőrt. Extra hatása, hogy enyhe hámlasztó hatása is van az enyhe savtartalmuk miatt, emellett rendkívül hatékonyan tisztítják a bőrt.

SÁRGARÉPA – benne található a híres szépségvitaminunk, az A-vitamin ( ami egyébként zsírban oldódik, így eleve kevesebb jut belőle). Magas karotin tartalma miatt egységesíti a bőrszínt. Megerősíti a bőr felszínét, így késleltethetjük az öregedés jeleit.

FOKHAGYMA – ezt igazi csodaszerként emlegetik, mivel nagyon hatékony fertőtlenítő, és baktréiumölő hatása van.  Zsírosodásra hajlamos bőrűeknek kifejezetten ajánlott,  valamint a pattanásokat  ha fokhagymával  bedörzsöljük, garantáltan felgyorsul a gyógyulási folyamat.

JOGHURT – ez a finomság nagyon mélyen tisztítja a bőrt, hidratálja, valamint feszesíti azt. A benne lévő kálcium nem csak a bőr szerkezetét erősíti, hanem még erősíti körmökét is.

A felsorolt alapanyagok bármelyikét felhasználhatjuk a különféle házi arcpakolásokban. Arcpakolások címszó alatt lesz külön bejegyzés, képekkel, videókkal együtt!:)

Tanulság: Ha szervezetünk egészséges, bőrünk is az lesz! Együnk minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt, bio_csoki_n.pngvalamint MINŐSÉGI szénhidrátot, és kevesebb finomított szénhidrátot!           ( bűnözni azért néha kell..;) ) 

 

 

Köszönöm, hogy végig olvastad, remélem hasznos volt ez a nagy információhalmaz :D

Találkozzunk legközelebb is!:)

 

Dalma

 

u.i.: a következő blogbejegyzésem meglepi, de ígérem, telis-tele lesz hasznos tippekkel, tanácsokkal, valamint videót tartogatunk számotokra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szepseg-termeszetesen.blog.hu/api/trackback/id/tr496452603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása